Srbija dobra destinacija za pranje novca 1Foto: FATF

Osam meseci nakon što smo stavljeni na „crnu listu“ Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), Srbija se i dalje smatra zemljom zemalja sa „sistemskim manjkavostima“ u borbi protiv terorizma i pranja novca.

Prema navodima nedavno objavljenog izveštaja FATF-a, Srbija je od februara ove godine napravila izvestan napredak, ali se isto tako konstatuje da nisu otklonjeni svi nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Između ostalog, zamera se odsustvo praktične primene mehanizma sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate. Takođe, Srbija tek treba da dokaže da nadležna tela imaju pravovremeni pristup podacima vlasništva nad firmama. Sa druge strane, pohvaljen je bolji rad na predstavljanju “nacionalne procene rizika” i pokretanja procesa zbog pranja novca.

Za Nemanju Nenadića, programskog direktora organizacije Transparentnost Srbija dosta toga vezano za ovu temu je maglovito. Kako kaže za Danas, postoji dosta nejasnoća oko razloga zbog kojih smo stavljeni na „crnu listu“ FATF-a, ali i oko napora državnih organa da se sa te liste sklonimo.

„Vlada Srbije nije učinila dovoljno da objasni građanima u čemu je tačno problem i zbog čega smo stavljeni na tu listu. Od predsednice Vlade smo samo dobili objašnjenje da je to politička odluka Sjedinjenih Američkih Država i ništa više. Vlada je dužna da građanima da detaljniju informaciju o tome koje su to oblasti problematične i šta se radi da bi se to ispravilo“, kaže Nenadić uz opasku da je veoma zabrinjavajuće što smo i dalje na „crnoj listi“.

Nakon što je u februaru prvi put obelodanjeno da je Srbija na „crnoj listi“ premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da izveštaj FATF na odražava pravo stanje stvari i da je on pripremljen pre više od godinu dana, kada su identifikovani „određeni strateški nedostaci“. U međuvremenu, dodala je premijerka, Srbija je ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Premijerka je dodala da su predstavnici Evropske komisije na sednici FATF u februaru „istupili protiv usvajanja izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila i otklonila strateške nedostatke“, da je taj stav zastupala većina zemalja i Svetska banka, ali da je prevagnuo stav „jedne zemlje koja je jako uticajna u toj organizaciji“.

Prema mišljenju Danila Šukovića, ekonomiste i bivšeg člana Saveta za borbu protiv korupcije, kod nas se borba protiv korupcije može primetiti samo u izjavama političara.

„Političari jedno pričaju, a drugo rade. To im prolazi zbog toga što u ovoj zemlji ne postoje snažne institucije koje bi takvoj praksi stale na put. Iz tog razloga je Srbija dobra destinacija za pranje novca“, navodi Šuković. On dodaje da će „crna lista“ FATF-a poslužiti kao upozorenje za „kvalitetne“ investitore, dok će, s druge strane, funkcionisati kao „reklama za one druge“ .

I kao što smo pre osam meseci uveravani da je pitanje dana kada ćemo se skloniti sa liste rizičnih zemalja, tako je bilo i ovoga puta. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da je procedura „skidanja“ sa „sive liste“ FATF-a vrlo složena, ali i istakao da je Srbija ispunila sve kriterijume FATF-e.

„Mi smo prvog juna saopštili da smo ispunili sve kriterijume i pozvali njihove komisije i nadzor da dođu i provere. Očekujem da ćemo sa te liste biti skinuti početkom naredne godine i da će tada, na konferenciji FATF-e, biti konstatovan napredak Srbije u oblastima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma“, istakao je nedavno Stefanović na predstavljanju dokumenta o proceni rizika od pranja novca i finansiranje terorizma. 

Sličnog razmišljanja je i američki Ambasador u Srbiji Kajl Skot koji je nedavno izjavio da je ubeđen da će Srbija biti uskoro skinuta sa tog spiska. Dok se to ne desi, Srbija će ostati u društvu Sirije, Jemena, Severne Koreje, Etiopije, Šri Lanke, Pakistana, Tunisa, Trinidad i Tobaga, Tunisa, Gane, Bahama i Bocvane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari