Srbija druga u Evropi po smrtnosti od kancera 1Foto: EPA / Srđan Suki

Od malignih bolesti u svetu je 2012. bilo oko 14 miliona novoobolelih, a umrlih 8,2 miliona.

Prognoze su obeshrabrujuće, jer se procenjuje da će 2030. biti više od 22 miliona novoobolelih i 13 miliona umrlih od malignih bolesti, pri čemu se zna da će najveći porast podneti zemlje u razvoju.

U Srbiji, maligniteti su sve češći a smrtnost od njih je i dalje u porastu, pa svaki peti stanovnik umre od kancera. Srbija je među evropskim zemljama na 18 mestu po stopi oboljevanja, ali je mortalitet na veoma visokom nivou, pa se naša zemlja nalazi na drugom mestu, odmah iza Mađarske. Ove poražavajuće rezultate izneli su stručnjaci iz oblasti onkologije Srpskog lekarskog društva na konferenciji posvećenoj rezultatima projekta „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti“, a povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv ove bolesti.

– Maligne bolesti su stare koliko i samo čovečanstvo, međutim, nisu predstavljale veliki problem sve do 20. veka, kada je, naročito u najrazvijenijim zemljama sveta, došlo do intenzivne promene načina života, okruženja, ličnih navika. Što je standard u nekoj zemlji veći, to su promene izraženije i utoliko veći rizik za nastanak malignih bolesti. Ipak, te zemlje su još polovinom prošlog veka preduzele intenzivne preventivne programe, bilo da se radi o prestanku pušenja, načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, kao i sa skrining programima- objasnila je Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona je dodala da su rezultati napora tih zemalja bili vidljivi već posle nekoliko decenija, najpre u padu smrtnosti od malignih bolesti.

– S druge strane, zemlje u razvoju intenzivno menjaju svoj način zivota, i time vrtoglavo raste rizik za malignim oboljenjima, dok se kasno uvode preventivni programi, zdravstveni kapaciteti nisu adekvatni i ne mogu da prate porast oboljevanja. Zbog toga u manje razvijenim zemljama čak 80 do 90 odsto pacijenata u trenutku otkrivanja već ima neizlečivu, metastaznu bolest- naglasila je Jovićević. Od značajnih pomaka među preventivnim merama ona je naglasila najavu Ministarstva zdravlja da će HPV vakcine od ove godine biti besplatne.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko, koji nije mogao da prisustvuje konferenciji pa se obratio prisutnima pismom, istakao je da se zalaganje Ministarstva da onkologija dalje napreduje očituje i u skorašnjoj kupovini četiri nova linearna akceleratora. „Pored gama noža u planu je i kupovina tzv. „sajber“ noža koji je još precizniji. Potpisani su ugovori za još 22 inovativna leka, među kojima je i šest onkoloških, i taj proces će se nastavljati kontinuirano kako ne bismo došli u situaciju kao što su bile protekle četiri pune godine bez ijednog inovativnog leka“, poručio je Vicko.

Rezultate projekta, predstavila je Ljubica Đukanović, predsednica Odbora za kontinuiranu edukaciju SLD i pri tom istakla da je cilj da se omogući lekarima svih struka da obnove, dopune i osavremene znanja o malignim bolestima.

– Četiri tima lekara različitih struka koji se bave prevencijom, dijagnostikom i lečenjem malignih bolesti, pripremila su različite edukativne programe namenjene lekarima svih struka. Na internet sajtu ovog projekta objavljeni su tekstovi o najčešćim malignim bolestima- karcinomu dojke, pluća, kolona, rektuma, i ovarijuma, u kojima su naši istaknuti stručnjaci prikazali najsavremenije podatke kao i preporukesavremenih vodiča. Sajt je do sada posetilo više od 2.500 lekara različitih struka iz različitih mesta u Srbiji. Na sajtu su postavljena i četiri onlajn testa posvećena ovim malignim bolestima, koje je do sada rešilo više od 1.200 lekara. Treba istaći da su testove rešavali lekari iz mnogih malih mesta koji nemaju dovoljno mogućnosti da se edukuju na druge načine- rekla je Đukanović.

Srpski prosek

Među evropskim zemljama, kada je u pitanju rak pluća, muška populacija nalazi se na trećem mestu a žene na šestom. Rak dojke, po učestalosti Srbija je u evropskom proseku, ali na drugom mestu po smrtnosti. Identična je situacija i sa rakom debelog creva. Kod raka grlića materice naša zemlja je na četvrtom mestu po učestalosti i drugom mestu po smrtnosti. Ove maligne bolesti su ujedno i nejčešće. Kod žena, to su rak dojke, debelog creva, grlića materice i pluća, a kod muškaraca karcinom pluća, debelog creva i prostate.

Trećina žena pušači’]

U Srbiji se svake godine registruje više od 5.000 novoobolelih i umrlih od raka pluća, a broj obolelih je u porastu. Kada je navika pušenja u pitanju, srpski muškarci su na 18 mestu u Evropi, dok su žene na 4. mestu sa 32 odsto pušača u populaciji. Zato se stručnjaci nadaju još restriktivnijim zakonima o zabrani pušenja u kafićima i restoranima.

Slab odziv na skrining’]

Na mamografu bi trebalo da se pregleda oko pola miliona žena, prošle godine je pozvano njih 128.000, a testiralo se svega 50.000, što je tek 38 odsto. „Papa test“ trebalo bi da uradi 685.000 žena, prošle godine pozvano je 125.000 pacijentkinja a odazvalo se oko 62 odsto. Na preventivni pregled za rak debelog creva od 500.000 žena pozvana je 71.000, a odazvalo se 44.000 pacijentkinja, što je oko 62 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari