Srbija i NATO - Dobri odnosi koje niko ne vidi 1Fonet

Na Beogradskom bezbednosnom forumu moglo je da se vidi nešto što dugo nije viđeno u Srbiji – uljudan i civilizovan dijalog između predstavnika bivše i sadašnje izvršne vlasti.

Govoreći na panelu posvećenom petnaestogodišnjoj saradnji Srbije i NATO kroz Partnerstvo za mir, Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i Dijana Ivančić, aktuelna pomoćnica ministra spoljnih poslova oko većine stvari su se saglasili. Tako su vrlo slično govorili o korisnosti saradnje Srbije i Severnoatlanstskog saveza, ali i o činjenici da javnost ima iskrivljenu sliku te saradnje. Ono oko čega se nisu saglasili je kako prevazići taj problem.

Dragan Šutanovac je najveću odgovornost stavio na političku elitu Srbije, istakavši da predstavnici vlasti moraju da donesu odluku da li žele da predvode narod ili da ga prate.

– Građani često odluke temelje na emocijama. Kada razmišljaju o NATO, ljudi uglavnom razmišljaju o prošlosti. Međutim, posao političara je da pokažu kako stvarno izgleda saradnja Srbije i NATO. Time bi i građani videli koje sve koristi mi od toga imamo, naveo je Šutanovac.

Dijana Ivančić je takođe naglasila da odnos građana Srbije prema NATO nosi breme ‘99-te, ali i dodala da je upravo NATO taj koji može da utiče na promenu slike o sebi.

– Mišljenje koje građani imaju o NATO ne može da se promeni preko noći. To je dugotrajan proces koji mora da ide korak po korak. Ono što najviše može da utiče na taj proces je misija KFOR-a na Kosovu i to kako oni budu postupali, istakla je Ivančić.

Upravo je misija KFOR-a, kako je naglasila pomoćnica ministra inostranih poslova, ključan element saradnje Srbije i NATO napominjući da se Srbija nada da će ova misija što duže ostati na Kosovu imajući u vidu da je to “jedina garancija bezbednosti Srba na Kosovu”.

Nadovezujući se na ovu opasku, Dragan Šutanovac je istakao da mu je drago da od predstavnika vlasti čuje takve poruke, dodajući da to nije bio slučaj u prošlosti.

Govoreći o saradnji kroz Parnerstvo za mir, pomoćnica ministra spoljnih poslova Dijana Ivančić je napomenula da je to idealan okvir za saradnju za zemlju koja nema ambiciju da postane članica saveza.

– Niko tu nikome nije šef. To je izuzetno fleksibilan oblik saradnje u kojem mi definišemo naše potrebe, a NATO nam pomaže da zacrtane ciljeve ispunimo, istakla je Ivančić. Osim misije KFOR, ona je apostrofirala politički dijalog kao opipljivu korist saradnje Srbije i NATO. U okviru toga, ona je istakla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg imaju redovne razgovore, a da postoji šansa da gensek NATO-a do kraja godine opet poseti Srbiju.

Koristi ove saradnje bivši ministar odbrane podelio je u više kategorija – od koristi za pojedinačne pripadnike vojske do političkih benefita koji su, kako je naveo, očigledni.

Obostrana korist

Na panelu se putem video veze uključila i Karmen Romero, zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, ističući da Srbija i NATO sarađuju na obostranu korist. Ona je istakla da NATO podržava dijalog kao jedini put ka uspostavljanju trajne stabilnosti u regionu, dodajući da “postoji još mnogo toga što zajedno možemo da uradimo”. Srbija se, podsetimo, programu Partnerstvo za mir priključila u decembru 2006. godine. Ovaj program pokrenut je 1994. godine, a osnovni cilj mu je, kako se to zvanično navodi, izgradnja međusobnog poverenja i uvećanje sposobnosti partnerskih država za očuvanje mira i bezbednosti na dobrovoljnoj, fleksibilnoj i transparentnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari