Srbija među najhomofobnijim zemljama Evrope 1

Srbija je još uvek veoma nisko rangirana po procentu od samo 28 odsto tolerancije prema LGBTI populaciji, sa izraženom homofobijom i diskriminatornim stavovima, pokazuju najnoviji podaci evropske nevladine organizacije ILGA Europe.

ILGA je udruženje nevladinih organizacija iz cele Evrope koje se bave zaštitom i promocijom prava pripadnika LGBTI populacije i objavljuje godišnji indeks „Rainbow Europe“ („Dugine boje Evrope“), koji po više indikatora meri napredak i odnos svih država prema LGBTI pravima. Na ovogodišnji indeks tela Saveta Evrope ukazuju uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, koji se obeležava danas.

Među 49 zemalja u kojima je vršeno ispitivanje, Srbija je zauzela 30. mesto, sa uspehom od po 38 odsto u oblasti „jednakosti i nediskriminatorne politike“ i u oblasti „borbe protiv govora mržnje i zločina iz mržnje“. Naša vlast ostvarila je svega 13 odsto mera za pravno priznavanje roda i telesnog integriteta, dok u oblastima pružanja azila i ostvarivanja u porodici apsolutno nikakve pozitivne mere nisu postignute – rezultat u ovim oblastima je nula odsto.

Od zemalja iz okruženja, manje homofobne stavove imaju Hrvati sa najboljim rezultatom na Balkanu od 47 odsto, ali bolji su i Crnogorci sa 36 odsto, i Bosna i Hercegovina sa istim rezultatom, pa čak i Albanija sa 31 odsto ostvarenih pozitivnih mera u zaštiti ljudskih prava iz ove oblasti. Homofobnije stavove od Srbije pokazuje samo Makedonija sa tek 16 odsto pozitivnih mera, Bugarska sa 20 odsto i Rumunija sa 21 odsto.

Na nivou cele Evrope najuspešnija u zaštiti LGBTI prava je Belgija sa 73 odsto uspeha, dok najgore rezultate beleži Azerbejdžan sa svega 3 odsto, a prate ga Jermenija, Turska i Rusija.

U susret Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i Savet Evrope ukazao je na ove podatke koje je objavila organizacija ILGA, ukazujući na potrebu za izjednačavanjem standarda na nivou celog Starog kontinenta.

Jaglandov apel

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland ovim povodom apelovao je da je potrebno obezbediti pravdu i potpunu zaštitu od diskriminacije svim ljudima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, u svim zemljama članicama Saveta Evrope. „Diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta apsolutno ne sme da postoji a ovakva zabrana mora biti jasno i nedvosmisleno izražena kroz zakone i sprovedena u praksi u svim državama članicama“, navodi se u Jaglandovoj izjavi za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari