Srbija obmanula Komitet ministara Saveta Evrope 1Foto: EPA

U reviziji akcionog plana za otkrivanje sudbine „nestalih beba“ Srbija je izvestila Komitet ministara Saveta Evrope da su vodili razgovore sa nevladinim organizacijama i dostavili nacrt zakona u skupštinsku proceduru, iako relevantne nevladine organizacije tvrde da do sada nisu kontaktirane po ovom pitanju.

Nakon nekoliko kritika i opomena Saveta Evrope na račun Srbije zbog neispunjenja ovih obaveza naše vlasti su 8. marta 2018. godine, neposredno pred zasedanje Komiteta, dostavile revidiran akcioni plan u kome se navodi da su postigle napredak kroz saradnju sa nevladinim organizacijama, da su sa njima održali sastanak na ovu temu, a zatim i da su usvojili pojedine izmene zakona koje su NVO predlagale, te takav nacrt zakona dostavile Skupštini Srbije na usvajanje. U planu je navedeno i da je pomenuti zakon dostavljen Skupštini 8. marta – istog dana kada je plan dostavljen Savetu Evrope, dok se predviđa da će biti usvojen do juna ove godine, saznaje Danas.

Ipak, Ana Janković Ivanović, iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) koja se bavi ovim slučajem već duže vreme i sarađuje sa grupama roditelja, kaže da njihovu organizaciju i druge sa kojima rade niko od državnih organa nije kontaktirao i da je tako već duže vreme.

– Takvim tvrdnjama naše institucije pokušavaju da dokažu da uveliko rade na ispunjenju presude, ali oni sa nama – JUKOM i Astrom, koji se od početka bavimo ovom temom, ne da nisu razgovarali, nego nisu odgovorili ni na jedan od naših poziva i dopisa. Ne želim da nagađam da li jesu ili nisu razgovarali sa nekim, ali sa nama nisu – uverava nas Janković Ivanović. Ona dodaje da su NVO o nedostatku komunikacije sa nadležnima u Srbiji izvestile i Komitet ministara i to mnogo pre ovog akcionog plana.

– Komitetu ministara smo poslali dopis u kome ih obaveštavamo o nesprovođenju presude, izložili smo im sve probleme sa kojima se susrećemo i o nedostatku komunikacije sa institucijama koje rade na tome, isticali smo da nacrt zakona nije adekvatan – naglašava ona. Janković Ivanović dodaje i da u novi nacrt zakona jesu uvrštene neke od izmena koje je JUKOM predlagao, ali da su to one „najnebitnije“ primedbe i da je vrlo upitan datum dostave tog nacrta zakona skupštini.

Savet i dalje insistira na usvajanju zakona

Komitet ministara Saveta Evrope na jučerašnjoj sednici je „sa zanimanjem“ zabeležio da su srpske vlasti revidirale nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima, te da je nacrt poslat parlamentu. Ipak, Komitet je ponovo insistirao da srpske vlasti preduzmu „sve neophodne mere za usvajanje zakona sa ciljem uvođenja mehanizma za pružanje obeštećenja svim roditeljima „nestalih“ beba kao najvišeg prioriteta“. Komitet će sprovođenje ovih preporuka ponovo razmatrati na sednici u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari