Srbija peta u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice 1Foto: GZZJZ

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a isto mesto drži i kad je reč o obolevanju od ove vrste raka, pokazuju podaci koje je objavio Instit za javno zdravlje Srbije „Batut“.

“Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, ali osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

U Srbiji je u toku 2015. godine registrovano 1.095 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok 424 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, Srbija se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Svake godine, oko 1.300 žena u Srbiji oboli, dok približno 500 izgubi život od ovog oboljenja koje se može sprečiti, što dodatno ističe značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije.

Prema podacima Populacionog registra za rak, na području grada Beograda preko 4.600 žena živi sa ovom bolešću, dok svake godine od nje umre oko 100 naših sugrađanki. Samo u toku 2017. godine registrovano je 166 novih slučajeva bolesti.

Iako je najveći broj obolelih žena iz starosne grupe 40-59 godina, poslednjih godina primetno je povećanje broja slučajeva u mlađoj populaciji, tako da je karcinom grlića materice u 2017. godini bio na trećem mestu najčešćih uzoka smrti žena generativnog doba (15-49 godina) u našem gradu.

Srbija peta u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice 2
Foto: Institut za javno zdravlje „Batut“

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa.

Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi, piše „Batut“.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležiće se u Srbiji od 21. januara do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

ŠTA TREBA DA ZNAMO O RAKU GRLIĆA MATERICE

Rak grlića materice je zloćudni tumor, lokalizovan na donjem delu materice okrenutom ka vagini, koji nastaje kada se neke ćelije grlića materice izmene i počnu da se nekontrolisano umnožavaju. Najčešće se javlja između 35. i 50. godine života.

DA LI SE RAK GRLIĆA MATERICE MOŽE SPREČITI?

Razvoj ove bolesti se može sprečiti otkrivanjem ranih premalignih promena u ćelijama površinskog sloja grlića materice.

Neke od ovih promena su blage, često bez ikakvih simptoma, i mogu se spontano povući, ali postoje i one koje, ukoliko se na vreme ne uklone, u periodu od nekoliko godina mogu da prerastu u rak grlića materice.

SIMPTOMI KOJI UPOZORAVAJU NA POSTOJANJE RAKA GRLIĆA MATERICE

  • krvarenje u toku i nakon seksualnog odnosa
  • krvarenje između dve menstruacije
  • produženo menstrualno krvarenje
  • krvarenje nakon menopauze
  • pojačani vaginalni sekret i pored  primenjene terapije
  • ponovljene  ranice ili oštećenja sluzokože grlića
  • bol u krstima ili nozi, oticanje noge

Postojanje jednog ili više navedenih simptoma budi sumnju na postojanje raka grlića materice i nikako ih ne treba zanemariti, naročito ukoliko traju duže vremena ili ukoliko se ponavljaju. Ukoliko ih uočite, obratite se svom izabranom lekaru!

KOJI SU NAJČEŠĆI FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK RAKA GRLIĆA MATERICE?

Osnovni faktor rizika je dugotrajana infekcija određenim tipovima Humanih papiloma virusa (HPV).

Postoji preko 100 tipova HPV-a, od kojih oko 40 izaziva infekcije sluzokože polnih organa kod oba pola. Neki od njih uzrokuju promene u površinskim ćelijama grlića materice iz kojih vremenom može da se razvije rak grlića materice.

U 99,7 odsto slučajeva raka grlića materice postoji HPV infekcija! U čak 70 odsto slučajeva uzročnik je neki od visokorizičnih tipova HPV-a (16 i 18), koji su dokazano onkogeni!

Infekcija ovim virusom je česta kod seksualno aktivnih ljudi i najčešće prolazi sama, bez zbiljnijih zdravstvenih posledica. Međutim, ukoliko HPV infekcija traje duže vremena, rizik za nastanak raka grlića materice znatno se povećava.

HPV infekcija je neophodan ali ne i dovoljan faktor rizika za nastanak raka grlića materice!

KO JE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD NASTANKA OVOG KARCINOMA?

Pod velikim rizikom od nastanka raka grlića materice su žene :

  • pušači,
  • sa oslabljenim imunim sistemom (HIV infekcija, imunosupresivna terapija),
  • koje su rano stupile u seksualne odnose (pre 16. godine života,)
  • koje su imale veliki broj seksualnih partnera,
  • koje upražnjavaju seksualne odnose bez zaštite (kondoma),
  • koje ne idu na redovne kontrolne preglede,
  • koje više godina koriste oralne kontraceptive,
  • sa prekomernom telesnom težinom,
  • sa čestim upalama vagine i materice.

KAKO MOŽETE SMANJITI RIZIK OD NASTANKA RAKA GRLIĆA MATERICE?

  • Odlaskom na  preventivne  preglede i redovne kontrole kod ginekologa;
  • Javljanjem na organizovani skrining za rak grlića materice (kada dobijete poziv iz doma zdravlja);
  • Poznavanjem simptoma ove bolesti i odlaskom kod lekara ukoliko se uoči neki od njih;
  • Vakcinisanjem protiv HPV ukoliko spadate u ciljnu grupu za primanje vakcine.

ZAŠTO SU VAŽNI PREVENTIVNI PREGLEDI?

Cilj redovnih preventivnih pregleda je otkrivanje početnih promena na grliću materice pre nego što se razvije maligno oboljenje. Što se ranije otkriju promene, lečenje je lakše i uspešnije. Kada se rak već razvije, tretman postaje teži, a njegov uspeh je manje zagarantovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari