Srbija po mnogim parametrima zaostaje za zemljama u regionu 1Foto: FoNet MOD

Postoje dva narativa koja se godinama a u poslednje vreme, kako se predizborna kampanja zahuktava, sve češće upotrebljavaju od strane vladajuće klike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i od njegovih vernih tabloida.

Prvi je da je Dragan Đilas kriv za sve što je loše u državi kao predstavnik bivše (žute vlasti), iako je bio samo gradonačelnik, a SNS režim gotovo deceniju vlasti. Napadi na njega postaju gotovi bizarni jer sem optužbi za „krađu i lopovluk“, mogli smo da pročitamo i da je zapalio deponiju u Vinči, da je kriv za navodno silovanje Danijele Štajnfeld „podmetnuvši“ Branislavu Lečiću, do toga da želi da Srbija nabavi vakcine koje će nas pretvoriti u zombije. Đilas nije jedini lider opozicije koji prolazi kroz toblog zeca, ali je svakako na najjačem udaru.

Drugi narativ koji posebno voli da koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić ali i tabloidi koji ga zdušno podržavaju, jeste da su zemlje u reginu „ljubomorne na Srbiju“ jer, kako oni navode, „ne mogu da podnesu naše ekonomske uspehe“. Iako ni od jednog zvaničnika susednih država nismo mogli da čujemo izjavu koja bi ovakvu neku tvrdnju potvrdila.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da zemlje u regionu nemaju realnog razloga da budu ljubomorne na Srbiju „jer Srbija, nažalost, ni po čemu nije uspešnija od njih“.

– Štaviše, pouzdani podaci o ekonomskim trendovima pokazuju da Srbija uglavnom zaostaje za njima i da beleži rezultate koji su najčešće ispod regionalnog proseka. Prema podacima EBRD-a, veću stopu privrednog rasta od Srbije ove godine će imati Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Rumunija, Grčka, Albanija, pa i Kosovo, ako ga računamo kao zaseban ekonomski entitet, dok će Slovenija imati sličan privredni rast kao i mi. Vučić se hvali da ćemo na dvogodišnjem nivou imati najveću kumulativnu stopu rasta u Evropi, ali i to je potpuna izmišljotina – ističe naša sagovornica.

Rakić dodaje da se veća stopa privrednog rasta u dve godine predviđa gotovo svim ovim pomenutim zemljama, kao i mnogim drugim državama u Evropi poput Gruzije, Moldavije, ili Letonije.

– Laž je i da smo prošle godine imali najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u Evropi, jer smo po podacima Eurostata po tom kriterijumu bili peti. To nije loš rezultat, ali nije najbolji i nije posledica znanja vlade i predsednika, već visoke stope javnih ulaganja, finansiranih iz kredita, te privredne strukture u kojoj najveće učešće imaju privredne grane koje nisu bile pod udarom korona-krize, ili su čak bile podstaknute tom krizom. Zato su priče o neviđenim ekonomskim podvizima Srbije obična prodaja magle i lagarija za osiromašene birače koji su dovedeni u stanje potpune ovisnosti od države i milosti vladara – ukazuje Rakić.

Ona dodaje da nema nijedne izjave o Srbiji bilo kojeg stranog državnika ili političara, ili bilo koga drugog u svetu, iz koje se može čak i naslutiti, a kamoli jasno očitati, nekakva ljubomora na Srbiju. „Na kraju krajeva, ko i može biti ljubomoran na zemlju koja je najslabija u konkurenciji Albanije, Crne Gore, Moldavije i Gruzije?“, zaključuje.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ocenjuje za Danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već 30 godina u regionu poznat kao osoba koja širi mržnju, uglavnom po potrebi kada su neki izbori na vidiku.

– Te priče o ljubomori mi liče na neku vrstu dečije igre, kada se deca u školi nadmeću ko bolje igra fudbal ili ko ima bolji telefon, samo što u ovom slučaju to radi jednostrano jedino predsednik Srbije. Verujem da mu se svi ostali smeju jer je očigledno da smo daleko od bilo kakvog ekonomskog progresa. Čak naprotiv, mi smo na samom ekonomskom dnu ne samo u regionu, nego i mnogo šire – ističe naš sagovornik.

Veselinović dodaje da Srbija možemo da se meri isključivo sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, i Severnom Makedonijom.

– Svi ostali su ekonomski daleko ispred nas u svakom pogledu, kako u visini plata, tako i u poštovanju ljudskih i radničkih prava. Dok građani Hrvatske od skoro mogu da putuju i u Ameriku bez viza, dotle Srbija u kojoj kineske kompanije vode glavnu reč, drži radnike iz Vijetnama kao robove u radnim logorima. Na takav način se ne postaje ekonomski tigar – zaključuje Veseslinović.

Rakić: Vučić se obraća svojoj ciljnoj grupi

– Vučić se obraća tačno određenoj ciljnoj grupi i na ovaj način im poručuje kroz primitivne emocije koje svako može da razume, da je Srbija toliko uspešna da joj svi zavide, i takođe da je Srbija okružena neprijateljima od kojih je jedino on brani uzdignute glave jer na tu nepostojeću zavist ne obraća pažnju. Ciljnu grupu čine građani koji na žalost zbog teškog ekonomskog stanja ne mogu da putuju i provere ove tvrdnje ili im nisu dostupni drugi izvori informisanja – ističe Dragana Rakić, dodajući da je ovde reč o čistoj manipulaciji i propagandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari