"Srbija pod bratskom agresijom": Tribina Novog optimizma u Kragujevcu 1Foto: Promo

Tribina pod nazivom „Srbija pod ’bratskom’ agresijom” održaće se sutra, u četvrtak, 20. aprila u 19 časova, u Hotelu „Kragujevac” u organizaciji Pokreta Novi optimizam.

– Svedoci smo da je danas, više od godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu i time rata na tlu Evrope, Srbija jedina država na evropskom kontinentu (osim Belorusije), i jedina u regionu Zapadnog Balkana, koja nije uvela sankcije Rusiji. Pored toga prisutan je i jak proruski uticaj na sve sfere srpskog društva. I dok i dalje veliki broj građana smatra da ne treba uvoditi sankcije Rusiji, zabrinjava što se najčešće kao glavni krivci za rat u Ukrajini navode „svi osim Rusije”, da je velika podrška Vladimiru Putinu, dok se Rusija vidi kao „zaštitnik interesa” Srbije na međunarodnom planu, a zapad gleda sa mržnjom, navode iz Pokreta Novi optimizam, dodajući da debatu na ovu temu i organizuju u želji da se građani Srbije oslobode štetne propagande.

Tribinu „Srbija pod ’bratskom’ agresijom”, Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni. serija ovih razgovora otpočela je 3. marta u Medija centru u Beogradu.

Na skupu u Kragujevcu će govoriti predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik Pavle Grbović, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i novinarka portala „Raskrikavanje” Milica Ljubičić.

Skup će otvoriti novinar i voditelj kultne radijske emisije „Iz glave”, Miroslav Miletić, zajedno sa osnivačem Novog Optimizma, Branislavom Gutom Grubačkim. Moderator tribine je Željko Bodrožić, novinar i predsednik NUNS-a.

Tribina Novog optimizma je nastavak razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande u Srbiji, i kako to utiče na njenu demokratiju, društvene procese i njen evropski put.

Seriju razgovora i tribina „Srbija pod ’bratskom’ agresijom” Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.

Na skupu u Medija centru, u Beogradu 3. marta, učesnici tribine su ocenili da je javno mnjenje u Srbiji izloženo dugogodišnjem štetnom uticaju putinovske propagande, zbog čega se i dalje teško prihvata da se ne može stajati na strani agresora.

Takođe, na njoj je ukazano je da se proruskom propagandom povodom rata u Ukrajini šire poluistine i razni spinovi, dok promena narativa prema Rusiji zavisi od političke volje vlasti u Srbiji. Većina učesnika je istakla da u slučaju promene narativa nosioca vlasti promeniće se i stav većine građana.

– Upozoreno je da je neprihvatljivo i razočaravajuće da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU i dalje jasno staje na stranu agresora. Istovremeno, poručeno je da posledice nesuočavanja sa prošlošću doprinose kreiranju današnjih stavova u vezi sa Rusijom i ratom u Ukrajini, dok ruska propaganda potpiruje nereševanje otvorenih pitanja na Balkanu, podsećaju organizatori tribine iz Novog optimizma.

Pored Beograda i Kragujevca Novi optmizam organizovaće ovako koncipirane javne diskusije i u Pančevu, Novom Sadu i Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari