Srbija priznaje test koji nije validan u većini EU zemalja 1Foto: Aleksandar Roknić

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj se test na antitela smatra validnim dokazom da je osoba zaštićena, odnosno da može koristiti kovid sertifikat za posetu ugostiteljskim objektima nakon 20 časova.

Prema trenutnim propisima kovid propusnica omogućava građanima da borave u restoranima, kafićima i sličnim mestima ako su vakcinisani, ili ako imaju negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 odnosno 48 sati, ili ako poseduju dokaz o preležanom kovidu u vidu pozitivnog PCR testa u poslednjih 210 dana.

Postoji i četvrta mogućnost a to je da imaju test koji pokazuje prisustvo IGG antitela ne stariji od 90 dana.

Ova poslednja opcija u vidu serološkog testa podstakla je mnoge građane, koji se do sada nisu vakcinisali, da se zapute najpre u INEP, kao referentnu ustanovu, i da okušaju sreću nadajući se da imaju IGG antitela odnosno da su preležali kovid na nogama nesvesni da su bili inficirani.

Stručnjaci inače procenjuju da se IGG antitela javljaju kod 90 i više odsto osoba koje su obolele otprilike četiri nedelje nakon infekcije.

Ipak, kako upozorava Evropski centar za prevenciju bolesti (ECDC), prisustvo antitela kao i njihova količina ne mogu se smatrati direktnim dokazom postojanja zaštitnog imuniteta.

Razlozi za to su višestruki. Tako ECDC između ostalog navodi da nije poznato koja je to količina antitela za koju se može reći da štiti osobu od ponovne infekcije, a ovaj test takođe ne otkriva ni kada je osoba zapravo bila zaražena.

– Kada je serološki test pozitivan, to ne znači nužno da se osoba oporavila od Sars-Cov-2 virusa. Na primer, pacijenti koji su primili jednu dozu vakcine mogu da razviju antitela slična onima koja su prisutna među oporavljenim pacijentima… Takođe antitela koja su prisutna kod obolelih od autoimunih bolesti mogu dati pozitivne rezultate iako osoba nikada nije bila inficirana – navodi se između ostalog u stavu ECDC o serološkim testovima.

Uzimajući o obzir ove i druge razloge ECDC ističe da pozitivni rezultat na serološkom testu se ne može smatrati „apsolutnim dokazom da osoba nije zarazna, da je zaštićena od ponovnih infekcija i da ne može preneti virus“.

Ovaj stav ECDC prati većina zemalja EU, koje ne priznaju serološke testove u svojim kovid sertifikatima. Izuzetak su Austrija i Island, koje eksplicitno navode da priznaju potvrdu o antitelima kao dokaz o preležanom kovidu.

Prethodna infekcija Sars-Cov-2 virusom prema austrijskim pravilima može se dokazati ili pozitivnim PCR testom ili potvrdom o prisustvu neutrališućih antitela koja nije starija od 90 dana.

Komentarišući praksu da se test na antitela smatra vaidnim dokazom, predsednik Udruženja za javno zdravlje dr Dragoslav Popović kaže da se na ovaj način uvodi jedna nova kategorija građana, odnosno da se stvara siva zona, u kojoj su moguće razne nelogičnosti i zloupotrebe.
Kao i ECDC, i dr Popović primećuje da antitela mogu imati i osobe nakon primeljene samo jedne doze vakcine.

– Ako vam je prošlo šest meseci od kada ste dobili drugu dozu, a još uvek niste primili treću, vi nećete imati validan kovid sertifikat sa kojim možete slobodno da se krećete. Na drugoj strani, neko može da primi samo jednu dozu vakcine, uradi serološki test koji pokazje prisustvo antitela, i imaće kovid sertifikat koji mu daje potpunu slobodu. Ovo je samo jedan primer stvaranja nejednakosti među građanima – navodi dr Popović.

On takođe ističe da prisustvo antitela nije siguran pokazatelj da se osoba ne može ponovo zaraziti ili da ne može preneti virus podsećajući i da su mnogi imunolozi poslednjih meseci isticali da nema potrebe da građani sami proveravaju antitela jer im ti rezultati sami po sebi ne znače puno.

Upitan koliko je ovakva praksa i ustupak osobama koje ne žele da se vakcinišu, sagovornik Danasa navodi da je na ovaj način građanima koji odbijaju vakcinaciju „data alternativa a alternativa je upravo ono što oni sve vreme i traže“.

– Ne postoji jasna cilj i opredeljenje šta želimo da postignemo vakcinacijom i na koji način to nameravamo da uradimo. Kovid propusnice su samo jedna od indirektnih mera koja treba da podstakne vakcinaciju, a postoji i mnogi direktniji put koji mi ne koristimo – a to je direktna komunikacija sa građanima koji se još nisu vakcinisali – zaključuje Popović.

Moguće reinfekcije

U pogledu prirodnog imuniteta, Svetska zdravstvena organizacija navodi da je ponovno zaražavanje retko ali moguće. „Iako retko zabeležno, ponovno zaražavanje SARS-Cov-2 virusom je moguće. Četiri velike studije iz Velike Britanije, SAD, i Danske pokazale su da infekcija Sars-Cov-2 virusom pruža u 80 do 90 odsto slučajeva zaštitu od ponovne infekcije tokom sedam meseci“, navela je SZO u dokumentu iz maja ove godine. Ipak, s obzirom na pojavu zaraznijeg delta soja, moguće je i da učestalost ponovnog zaražavanja sada veće nego u vreme dominacije manje zaraznih sojeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari