Srbijanka Turajlić: Gde je nestala država 1Foto: Miroslav Dragojević

„Ne pitajmo se čiji je grad, grad je naš. Pitajmo se gde je nestala država. Dok nemamo državu, nećemo imati ništa“.

Ova poruka profesorke u penziji Srbijanke Turajlić „dubinski“ je obeležila jučerašnji peti po redu skup pod nazivom „Beograd NIJE MALI“ Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd”.

„Dok nemamo državu, nećemo imati ništa“, kazala je Turajlić koja je svoje obraćanje počela izjavom da građanima ne može da poželi dobar dan, jer je ovo „80. loš dan koji žive na prostoru koji je nekada bila država Srbija“.

A taj tropski vreo dan u glavnom gradu Srbije nije juče sprečio nekoliko hiljada Beograđana da se još jednom pobune zbog toga što dva i po meseca od rušenja objekata i vezivanja građana u Savamali vlast ne saopštava ko su vinovnici.

Na skupu je zatražena ostavka republičkih i gradskih funkcionera koje učesnici protesta smatraju odgovornim za nezakonito rušenje, među njima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Učesnici protesta nosili su transparente „Naš grad“, „Ukinimo komunalnu policiju“, „U Malog su kratke noge“, „Videh samo oči u izbornoj noći“. Levičarski orijentisani demonstranti nosili su transparent koji je pozivao na prestanak ratova protiv siromašnih i nasilja nad izbeglicama kao i jedan manji na kome je zahtevano zaustavljanje privatizacije. Primećene su i zastave u duginim bojama.

Demonstranti od kojih su mnogi došli porodično su zviždali u pištaljke i burno reagovali na svako pominjanje imena gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Tokom održavanja protesta ispred Skupštine grada Beograda nije primećen veći broj policajaca sem njih nekoliko koji su regulisali saobraćaj.

Ipak, desetak policajaca sa pancirima i šlemovima bilo je stacionirano kod zgrade Predsedništva Srbije. Međutim sve je bilo mirno bez i najmanjeg incidenta. Ispred Skupštine grada postavljena je velika plastična žuta patka, koja je simbol protesta. Kako je i najavio skupu je po službenoj dužnosti prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković.

Ispred Skupštine grada učesnicima su se obratili predstavnici „Ne da(vi)mo Beograd, kao i profesorka Srbijanka Turajlać Svi oni su poručili da neće odustati od protesta dok se ne procesuiraju počinioci i odgovorni za slučaj Savamala. Slobodanka Turajlić imala je i predloge za lečenje pravosudnih organa. Prema njenim rečima ovim slučajem trebalo je da se bavi tužilaštvo.Međutim, kazala je ona, činjenica da 80 dana nisu mogli da ustanove da li u rušenju objekata u Savamali ima krivičnog dela znači da su zaboravili gradivo naučeno na Pravnom fakultetu. Zato je predložila da početkom septembra pozovu dekane pravnih fakulteta da svojim đacima, kojima su potpisali diplome kažu „da su pali ispit i podsete ih šta su pravo i etika“.

„Ako to ne upali preostaje nam Nacionalni savet za obrazovanje u kome bi trebalo da sede najugledniji profesori, ako ne oni ostaje nam Srpska akademija nauka i umetnosti. Nemoguće da je da tamo nema nikoga da stane u odbranu časti, dostojanstva i profesije“, rekla je Sbijanka Turajlić.

Srbijanka Turajlić: Gde je nestala država 2

Ksenija Radovanović, predstavnica Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ upozorila je da je prošlo 80 dana od kako su porušeni objekti u Savamali i od kada se gradonačelnik Beograda Siniša Mali „ne oseća loše“.

Ona je dodala da je prošlo 60 dana od kako se održavaju građanski protesti i mesec dana od kada je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavestio građane da je u rušenju objekata i maltretiranju građana učestvovao vrh gradske vlasti.

„Nema te institucije koja će da radi svoj posao, jer nema ni odgovornosti, oni ruše institucije kao što su porušili objekte u Savamali. Naše institucije su ulice, a naše oružje hrabrost i solidarnost“, rekla je Radovanović.

Nakon sat vremena protesta ispred Skupštine grada demonstranti su krenuli u protestnu šetnju ulicom Kneza Miloša pa dalje Nemanjinom sve do zgrade Geozavoda u Savamali. Uz trasu šetnje, na nekoliko mesta mogli su se videti pripadnici SNS koje je zajedno sa njihovim „antipatkinskim“ transparentima štitila policija. Na čelu kolone je istaknut transparent „Ne da(vi)mo Beograd“, a učesnici šetnje su uzvikivali parole „ostavke“ i „Vučiću, lopove“. U pratnji policije, kretali su se ulicama Kneza Miloša, Nemanjinom i Karađorđevom, koje su sporadično zatvarene za saobraćaj. Protest je završen ispred zgrade Geozavoda u Savamali.

Veliko interesovanje za Danasov dodatak “Dosije Savamala”

Pre i tokom protesta građanima je besplatno deljeno izdanje Danasa „Dosije Savamala“, koje su sa velikim interesovanjem čitali ne samo učesnici protesta već i prolaznici i putnici sa okolnih stajališta koji su čekali gradski prevoz. Za specijalno izdanje Danasa vladalo je zaista veliko interesovanjei u trenutku kada je skup ispred Skupštine grada počeo najveći broj prisutnih je u rukama imao svoj primerak.

Srbijanka Turajlić: Gde je nestala država 3

“Kontramiting”

Tokom protesta Inicijative “Ne(da)vimo Beograd” ispred Skupštine grada Beograda na suprotnoj strani ispred Skupštine Srbije održan je svojevrstan “kontramiting” koji se sastojao od svega trojice učesnika. To nisu bile pristalice vladajuće Srpske napredne stranke već protivnici aktivnosti NATO i ulaska Srbije u Evropsku uniju. Oni su leđima okrenuti Skupštini Srbije svoje transparente okrenuli prema građanima okupljenim na skupu Inicijative “Ne(da)vimo Beograd”. Na transparentima je pisalo “NATO napolje iz Srbije”. “Ne u EU” a na trećem je napisan zahtev da se održi referendum o ulasku Srbije u EU. Pored trojice usamljenih anti-NATO i anti-EU demonstranata nalazilo se nekoliko policajaca. Nikakvih incidenata između tročlane grupe i pristalica Inicijative “Ne(da)vimo Beograd”nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari