Srđa Janković: Ne smemo da pokleknemo, virus i dalje postoji 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Imunolog Srđa Janković, član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, kaže za RTS da epidemija koronavirusa jenjava, ali da građani ne smeju da se opuste i da treba da budu odgovorni.

Srđa Janković je rekao da je današnje blago povećanje broja zaraženih pokazatelj oscilacija i dodaje da se silazni trend ne dovodi u pitanje.

On je ukazao da beseže vakcina, koja sprečava najteže oblike tuberkuloze, ima efekat na nespecifičnu otpornost organizma na druge bolesti.

„Efekat je primetan, može da se utvrdi statistički, ali nije toliko drastičan da može da objasni celu razliku između zemalja u obolevanju i umiranju od kovida. To je jedan od faktora, može donekle da utiče. To je mali doprinos zaštiti“, naglašava imunolog, prenosi RTS.

„Epidemija jenjava. Bitno je da sada kada ukidamo restriktivne mere, kao što su zabrane kretanja, i integrišemo u životne aktivnosti, održimo odgovornost i disciplinu i ne pokleknemo“, istakao je Janković gostujući u Beogradskoj hronici.

Napominje da je preporučljivo nositi maske kad dolazimo u kontakt s ljudima.

Velika većina građana, kaže, sledi preporučene mere i ne ponaša se rizično.

„Izbegavanje kontakata, zaštita i prateće mere su neophodne ako ne želimo da pobijemo sve što smo postigli u suzbijanju bolesti“, naglašava imunolog Janković.

Odgovarajući na pitanje kada će skinuti masku, rekao je da će je „ceremonijalno skinuti“ kad pobedimo ovaj epidemijski talas.

Virus nije otišao 

Srđa Janković ukazuje da današnje brojke svedoče da koronavirusa još ima, ali da njegova aktivnost opada.

„Čim ga je manje, manje ugrožava stanovništvo. Ako bude više kontakata, može doći do ubrzanog širenja. Epidemiološka kriva može da krene i naviše ako ne ispratimo do kraja“, ističe član Kriznog štaba.

Ukoliko nešto počne da se kvari, efekat će se videti za otprilike sedam dana.

„Nije stvar samo u broju, već u kretanju same krive. Epidemiolozi mogu da vide kad stvari menjaju svoj tok. Nadam se da ćemo to izbeći i da pričamo o nečemu što je hipotetičko“, navodi Janković.

Odgovarajući na pitanje da li se može ići u posete starijim osobama, Janković ukazuje da i dalje postoji rizik za viđanje pošto virusa ima u opticaju i ne možemo da znamo ko je sve u inkubaciji.

„I onog trenutka kad ne budemo imali virus koji se prenosi u značajnoj količini, i kad bude sporadično, postoji rizik“, kaže Janković i dodaje da još ne savetuje posete.

Klime u stanovima su mali rizik 

Kada je reč o klima-uređajima, Janković je objasnio da se ne može tačno objasniti rizik od prenošenja virusa putem klime.

Svakako ih, kako kaže, treba izbegavati u javnim prostorima gde ima frekvencije ljudi.

„Za stanove je delikatno pitanje. Ako bi u stanu bili samo ukućani, onda se ne može reći da baš veliki deo rizika potiče od klime, mada postoji uvek mogućnost. To je mali rizik. Ako u stanu imamo svaki čas goste i ako neko dođe ko je zaražen i to ne zna, klima uz ostale stvari može da doprinese riziku. Nije bezbedan u tom slučaju, ali nije ni prva stvar koja povećava rizik“, naglašava Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari