Srebrno jezero kod Velikog Gradišta već predstavlja jednu od najmarkantnijih destinacija na turističkoj mapi Srbije a, zahvaljujući najavljenim investicijama, postaće pravi dragulj turističke ponude naše republike.

Slobodan Vučićević, vlasnik kompanije „Silver Lake Investment“, iskoristio je priliku da se, uoči zasedanja Skupštine opštine Veliko Gradište, obrati odbornicima apostrofirajući neophodnost usaglašavanja stavova po pitanju planova za budućnost, razmene iskustva i konstruktivnih rešenja oko eventualnih dilema u vezi pozicioniranja Srebrnog jezera. Višegodišnji investitor na sve popularnijoj lokaciji izložio je parametre svog viđenja savremene koncepcije razvoja i afirmacije turističke delatnosti na prostoru bogatom prirodnim resursima. – Ne možemo da radimo bez pomoći lokalne samouprave. Nismo stranci koji su došli ovde da okrenu novac, već da napravimo nešto osmišljeno. Podvukao bih, opština treba da bude u skladu sa kompanijom koja još uči o turizmu. Konkurencija je ogromna, oko 35 opština besplatno nudi zemlju investitorima, situacija se promenila poslednjih godina. Idejna realizacija ostvaruje se isključivo u dogovoru sa državom i lokalnom samoupravom. Nažalost, ili na sreću, najbolju saradnju ostvarujemo sa Evropom, budući da je izuzetno zainteresovana za projekat Silver lake resort. Sredstva koja stižu od Ministarstva za evropske integracije bazirana su na Dunavskoj strategiji. Sa Evropom imamo saradnju 80 odsto, a sa državom 3 procenata, ona ne smeta, ali pomoći nemamo, čak ni u okviru Silver Lake Investmenta nemamo saradnju na visokom nivou. Moram biti realan i strog, na relaciji kompanija -Beograd-Veliko Gradište funkcionišemo sa 50 odsto efikasnosti. Nadam se konstruktivnijem prilazu stvarima. Prosto nemamo izbora, sem da se oslonimo jedni na druge. Jezero će u dogledno vreme posetiti zahtevni gosti, gde da nađemo 30 konobara sa znanjem stranog jezika, gde naći 15 kvalitetnih recepcionera? To treba da budu mladi ljudi sa područja opštine Veliko Gradište, što smatram prvim izazovom. Turizam je radno intenzivna delatnost, podrazumeva apsolutnu mobilnost ljudi, kadrova, adekvatna urbanistička rešenja… Neophodna je i predvidljiva politika od strane lokalne samouprave, bez obzira ko je na vlasti. Nedavno je odbijen naš zahtev za još prostora uz jezero, a razmišljao sam da deo uz vodu postane i vizuelni doživljaj. Hteli smo kružnu nastrešnicu i teren za bič volej, odbojkaški klub VGSK je simbol kultnog sporta u Velikom Gradištu. Ostvarenje takve zamisli košta, hteli smo sigurnost u narednih 5 godina, apostrofirao je Vučićević, uz ocenu da mu je cilj „da nekako vratimo komunikaciju, da pokažem da je Silver Lake Investmentu zaista stalo do projekta, da pokažemo ogroman entuzijazam, rezimirao je Vučićević.

Osvrtom na status projekta Silver lake resort podsećamo, ideja je bila da se izgradi autentičan sportsko-rekreativni centar, da se napravi nešto inspirativno za posetioce i sasvim drugačije. Pre par godina ambiciozni master plan uradile su dve nemačke firme, predviđeno je mnogo smeštajnih kapaciteta, golf terena ….U proteklom periodu kompanija prolazi kroz ekonomsku krizu, Vučićević je 2008. izjavio da će radovi na Srebrnom jezeru stati nekoliko godina, ipak, ovogodišnje investiranje u hotel, bazene, kongresne sale, restoran, apartmane iznosi oko 6 miliona evra. Vučićević ističe da je Srebrno jezero na listi većih investicija u Srbiji… Proteklih godina na jezeru su urađeni teniski tereni, marina, savremeni ugostiteljski objekti, šetna staza, osvetljenje, asfaltirane su staze, izbačeno 180 kamiona otpada različitog porekla i postignut reprezentativni izgled. U principu kompanija je preuzela brigu o celoj lokaciji, a ujedno, po rečima Vučićevića, doprinela atraktivnosti i popularizaciji jezera.

Trudili smo se da implementiramo više standarde, smatrajući da su ključ razvoja. Sačuvali smo urbanističko jezgro, sve parcele za novu gradnju. Urađene su i stvari od opšteg značaja za celu lokalnu zajednicu. Svojevremeno na konto otkupa zemljišta uplatili smo 4,5 miliona evra. Pomenuo bih i projekat u saradnji sa Evropom od 4,4 miliona evra za novi vodovod od Ostrva preko Belog Bagrema. Imamo 30-70 zaposlenih u zavisnosti od sezone, dakle toliko je porodica koje su našle uhlebljenje. Izgradnja hotela stigla je do treće ploče i nadamo se njegovom završetku do jula. Nema oznaku sa 4 ili 5 zvezdica, s obzirom na to da nismo u mogućnosti da, trenutno raspoloživim kadrovskim i infrastrukturnim potencijalom, obezbedimo ono što obećamo. Intenzivno se radi i na akva parku sa 5 bazena za oko 800 ljudi, tu je i restoran za 300 posetilaca. Planom za 2011. predviđeno je apartmansko naselje. U naznakama za 2012. vidimo projekat Centra omladinsko-sportskog turizma, u 2013. radove na smeštajnim kapacitetima, objasnio je Vučićević odbornicima, uoči nedavnog zasedanja Parlamenta povodom vizija razvoja turističke destinacije na Dunavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari