Predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je juče da se odnosi između Naftne indutrije Srbije i lokalnih samouprava moraju urediti pre privatizacije naftne kompanije, kako bi novi vlasnik, be obzira ko to bude, imao jasno definisane obaveze prema opštinama, pokrajini i državi.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je juče da se odnosi između Naftne indutrije Srbije i lokalnih samouprava moraju urediti pre privatizacije naftne kompanije, kako bi novi vlasnik, be obzira ko to bude, imao jasno definisane obaveze prema opštinama, pokrajini i državi.
Kostreš je tom prilikom u društvu predsednika opštine Srbobran Branka Gajina obišao nekoliko naftnih bušotina i razgovarao o problemima u ovoj oblasti.
– Znamo da Srbobran deli sudbinu drugih opština koje na svojim teritorijama imaju naftne bušotine, koje, umesto da doprinose razvoju, zapravo stvaraju probleme lokalnim samoupravama. Mislim na probleme oko naplate rente i ekološke probleme, a u Srbobranu, gde ima 88 bušotina, i na bezbednosne probleme, jer se neke bušotine nalaze na svega stotinak metara od osnovne škole. O ovim pitanjima se mora voditi računa, jer postoji opravdan strah da će i novi vlasnik NIS-a, kao i sada država, imati loš odnos prema opštinama – rekao je Bojan Kostreš.
Prema njegovim rečima, odnos između NIS-a i lokalnih samouprava trebalo bi da se uredi pre privatizacije kako bi novi vlasnik, bez obzira ko to bude, imao jasno definisane obaveze prema lokalnim samoupravama, pokrajini i državi.
Predsednik vojvođanskog parlamenta je rekao da srbobranska opština, gde se nalazi 88 NIS-ovih bušotina, ima minimalnu korist od toga i praktično nikakav uticaj na eksploatisanje nafte, a slična je situacija i sa pokrajinom.
– Samo tokom prošle godine iz bušotina koje se nalaze u Vojvodini izvađeno je oko 4,2 miliona barela nafte i 230 miliona kubnih metara gasa što u novcu iznosi oko 400 miliona evra, a to je cena koju ruski partner treba da plati za većinski paket NIS-a, što je nedopustivo. Jasno je da nisu Vojvođani zaslužni za to već je priroda tako odlučila, ali bez obzira na to mi u Vojvodini moramo brinuti o tome, jer kada je 1992. godine osnovan NIS, preko 90 odsto kapitala je uložio Naftagas koji je do tog trenutka bio u vlasništvu AP Vojvodine – rekao je Kostreš.
On je najavio da će se o privatizaciji NIS raspravljati na sednici vojvođanske skupštine 17. ili 18. marta, kao i da će pokrajinski poslanici zauzeti stav o prodaji naftne kompanije Rusima. Predsednik opštine Srbobran ovako je ilustrovao odnose sa naftnom kompanijom:
– Opština Srbobran nema uvid u evidenciju o tome koliko se nafte izvuče iz bušotina na našoj teritoriji već svake godine NIS uplati određenu sumu i na tome se sve završi. Neverovatno je da smo u 2006. godini dobili više – 11,3 miliona dinara nego prošle godine – 8,7 miliona dinara, iako je pre dve godine renta iznosila dva, a lane tri odsto, a udeo opštine u renti porastao sa 20 na 40 odsto – rekao je Gajin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari