đacifoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Neformalno udruženje srednjoškolaca “I mi se pitamo“ apelovalo je na Ministarstvo prosvete da se uvede probni period državne mature kako bi se ovako uticajan projekat prvo testirao pre puštanja u rad u punom kapacitetu.

Iz tog udruženja kažu da je krajem prethodne nedelje stigao dopis Ministarstva većini srednjih škola koji se tiče polaganja probne mature, koja će biti održana 31. maja, 1. i 2. juna.

“ Plan ovih proba se po školama različito tumačio, a od mnogih učenika se tražilo da se u istom danu izjasne u trećem (opšteobrazovnom) predmetu.

Proba se ne razlikuju od pilot mature koje smo do sada imali, sa čime su se složili i predstavnici Ministarstva”, navode iz udruženja srednjoškolaca.

Redakciji Danasa pre nekoliko dana su se javili nastavnici iz jedne srednje škole koji tvrde da je Ministarstvo postavilo rok do 4. maja za izjašnjenje učenika trećeg razreda, koji treba da polažu probnu maturu, ali da nisu predvideli kako đaci to da urade.

– Nismo dobili formular u papirnoj formi koji bi đaci popunili pre nego što njihovo opredeljenje za predmet koji će polagati kao treći unesemo u aplikaciju – kaže profesor.

Kako je Danas izvestio, predstavnici udruženja srednjoškolaca održali su nedavno drugi sastanak sa nadležnim u Ministarstvu prosvete u vezi sa državnom maturom.

– Nakon što su nam od Ministarstva stigli pojedini odgovori na pitanja, ideja sastanka je bila da se oni dodatno pojasne i da utvrdimo šta je sa pitanjima za koja nam nisu stigli odgovori. Međutim, nismo sva pitanja do kraja zatvorili, ali smo otvorili novo i jako važno pitanje. Na sastanku se ispostavilo da Ministarstvo razmatra promenu samog koncepta testa, odnosno pitanja na testu. Po trenutnom planu, na testu bi postojala i pitanja otvorenog (esejska pitanja) i zatvorenog karaktera (zaokruživanje), a Ministarstvo razmatra opciju da sva pitanja budu zatvorenog karaktera. Ova činjenica je posebno problematična jer se u cajtnotu menja i koncept testa, a pritom se ne znaju ni detalji funkcionisanja ispita – kaže Luka Babić, predstavnik srednjoškolaca okupljenih u udruženju “ I mi se pitamo”.

Redakcija Danasa je više puta u Ministarstvu prosvete i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja tražila odgovore o predstojećoj probnoj maturi ali niko nije bio raspoložen da o tome govori.

Jedina informacija o tome objavljena je na sajtu Zavoda i u njoj se navodi da će probni maturski ispit biće realizovan prema kalendaru za školsku 2022/23. godinu, u svim srednjim školama u Srbiji, 31. maja, 1. juna i 2. juna.

“Testove iz maternjeg jezika, matematike i izabranog trećeg predmeta, radiće učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola. Pitanja i zadaci na testovima pokrivaće gradivo do kraja trećeg razreda srednje škole, u skladu sa važećim standardima postignuća. Standardi postignuća, priručnici za njihovu primenu sa primerima zadataka i pitanja, mogu se naći na sajtu Zavoda”, piše u obaveštenju.

Sadašnji učenici četvorogodišnjih srednjih škola su prva generacija koja će polagati državnu maturu iduće godine, na kraju četvrtog razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari