Završen drugi sastanak srednjoškolaca i predstavnika Ministarstva prosvete: Umesto odgovora, nova pitanja o državnoj maturi 1Foto: V. Andrić/Danas

Ni posle drugog sastanka predstavnika srednjoškolaca iz neformalnog udruženja „I mi se pitamo“ sa nadležnim u Ministarstvu prosvete nisu poznati svi odgovori na brojna otvorena pitanja o državnoj maturi. I ne samo to, na današnjem sastanku pojavile su se nove nedoumice, kaže za Danas Luka Babić, iz ovog udruženja.

– Da bi se izbegla subjektivnost pri pregledanju fakulteti su predložili da na testovima državne mature sva pitanja budu zatvorenog tipa i tražili su od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da dostavi studiju ili elaborat koji bi pokazao da li je to merodavno. Time se vraćamo na početak, jer sada ne znamo ni kako će testovi izgledati. Na početku je bilo govora da će test iz srpskog imati dosta otvorenih pitanja, a sada ipak vidimo da tako neće biti – kaže za Danas Babić.

Kada je reč o predstojećoj probnoj maturi, Babić kaže da im je rečeno da će učenici koji treba da polažu opštu maturu pored maternjeg jezika i matematike birati samo jedan predmet sa liste opšteobrazovnih.

Ističe i da im nije objašnjeno šta će polagati učenici srednjih stručnih škola, odnosno da li će proba obuhvatiti i praktični ili samo teorijski deo stručnog ispita.

– Na našu informaciju da ni mi, niti iko iz škola nije obavešten da će 31. maja, 1. i 2. juna biti probna matura, čini mi se da su se predstavnici Ministarstva začudili i rekli su da treba da imamo konsultacije sa razrednim starešinama i da svi prijavljujemo po jedan predmet sa liste opšte obrazovnih. Pitali smo i u čemu je razlika između pilota i probe, na šta su oni odgovorili da nema razlike – ističe Babić.

Srednjoškolci su ponovo apelovali da se uvede probni period od nekoliko godina tokom kojeg bi se fakulteti upisivali samo na osnovu prijemnih ispita, a državna matura bi se računala za završetak srednje škole.

Na taj način bi se, kako kažu, mogla raditi korelacija uspeha na oba ispita i proverio kvalitet državne mature.

Babić dodaje da na današnjem sastanku nisu dobili odgovor koliki će biti donji prag na testovima državne mature.

Kaže i da su predstavnici Ministarstva najavili nove konsutacije sa visokoškolskim ustanovama u vezi sa vrednovanjem mature i svih parametara za upis brocoša, jer ono što su fakulteti poslali nisu konačne odluke.

To se posebno odnosi na fakultete koji su najavili da će priznavati bilo koji opšteobrazovi predmet, što je, po mišljenju srednjoškolaca, problematično.

– Jer u takvoj situaciji se može desiti da neko ko bolje zna hemiju bude na listi ispred onoga ko konkuriše za upis na Filološki fakultet, a desi se da je za nijasu slabije uradio test iz stranog jezika. Takav sistem je nepravičan – smatra Babić.

On je potvrdio ranija saznanja Danasa da fakulteti koji planiraju da zadrže prijemne ispite imaju rok do sredine avgusta da objave materijale iz kojih će se kandidati spremati za polaganje.

– Složili smo se da ta pitanja moraju da budu iz gradiva, a ne da neko da „Mislišu“ za upis na FON. Ministarstvo i dalje ne govori da li će matura definitivno biti uvedena iduće godine, oni to izbegavaju da kažu, ali mi tražimo da nam saopšte sve detalje, jer se sa informacijama kasni. I zato smatramo da je dobro da postoji probni period. Čak i da se ne kasni sa informacijama, uvek je dobro nešto isprobati, pogotovo kad je reč o ovako ozbiljnom projektu – kaže Babić.

Srednjoškolci najavljuju da će u narednom periodu nastaviti pojedinačne razgovore sa fakultetima i očekuju poziv za sastanak sa rektorom Univerziteta u Beogradu Vladanom Đokićem.

Ministarstvo prosvete se za sada nije oglasilo povodom sastanka sa predstavnicima udruženja „I mi se pitamo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari