"Nemoguće da Čola bude traženiji od Prije, prijemčiviji od Cece i popularniji od Desingerice": Sagovornici Danasa o muzičkom ukusu srednjoškolaca 1Foto: ATAImages/FoNet

Želeći da motiviše mlade da izađu na predstojeće izbore neformalno udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo“ osmislilo je kampanju u okviru koje je organizovalo simulaciju glasanja.

Umesto političara na „glasačkim listićima“ su se našli neki od najpopularijih muzičkih izvođača među omladinom, a u trci sa Jelenom Karleušom, Aleksandrom Prijović, Svetlanom Cecom Ražnatović, Acom Lukasom, Crnim Cerakom, Desingericom i Čodom pobedio je Zdravko Čolić.

Upravo njega bi srednjoškolci iz nevelikog uzorka najradije videli da nastupa ispred Skupštine za doček Nove godine.

– Ništa čudno i ništa novo.To je rezultat efikasnosti manipulacije u javnom prostoru, odnosno, marketinga gore navedenih a, s druge strane, to su generacije čiji su roditelji rasli u vreme kad su zvezde bili baš Ceca, Dragana, Brena i večiti Čola, dakle 90-ih – komentariše Aca Seltik, frontmen benda Ortodoks Kelts, to što su srednjoškolci izglasali Zdravka Čolića pre Aleksandre Prijović i Cecu kao želju za novogodišnji koncert.

Prema njegovom mišljenju, glavna krivica za ovakve rezultate glasanja je do onih koji kroje medijsku sliku.

– Vratite rokenrol u medije, u prajm tajm termine, u mejnstrim i odmah će slika biti drugačija u relativno kratkom roku, za godinu-dve, u suprotnom se za nekoliko godina niko neće sećati ni Van Goga a kamoli, recimo, Dža ili bu! Ovi klinci danas, jednostavno, nemaju izbora – zakljućuje Aca Seltik.

Za Noru Andrić, učenicu Desete gimnazije u Beogradu i aktivistkinju udruženja „I mi se pitamo“, rezultati glasanja su prijatno iznenađenje.

Ona objašnjava da su, poznavajući svoju generaciju sastavili spisak najpopularnijih izvođača, a ime Zdravko Čolić su ostavili za onih nekoliko izuzetaka koji više konzumiraju muziku nekih starijih vremena.

– Drago nam je što smo kroz ovaj projekat ipak pokazali da mladi, bez obzira na sve, i dalje slušaju kvalitetnu muziku i cene neke od najboljih izvođača sa ovih prostora kao što je Zdravko Čolić – kaže Nora.

Igor Brakus, radio voditelj, ocenjuje kao „izuzetno zanimljiv početak akcije motivisanja omladine da 17. decembra izađe na birališta“.

– Podatak da je najveći procenat glasova dobio Zdravko Čolić, a da su Prija, Ceca i Desingerica ostali daleko iza njega meni ukazuju da su ovi izbori ili namešteni ili pokradeni. U društvu u kojem mi trenutno živimo jednostavno je nemoguće da Čola bude traženiji od Prije, prijemčiviji od Cece i popularniji od Desingerice, ko god Desingerica bio…stvarno me mrzi da guglam tu osobu. S druge strane podatak da bi Zdravko Čolić mogao da peva u oslobođenom Beogradu za doček Nove 2024. godine mi zvuči nekako pozitivno i umirujuće – ističe Brakus.

I profesorka Katarina Šćepanović, članici Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija, kao „jako utešno“ doživljava to što su deca odabrala nešto što u odnosu na ceo ponuđeni izbor deluje najpristojnije i najodmerenije i što se nisu odlučili za takozvane šund varijante koje im se nude.

– A mi zmamo da oni to slušaju na ekskurzijama, na žurkama i u klubovima. Moj stav je da ne treba potcenjivati njihove izbore ni u kom slučaju. Možda je rezultat takav jer je uzorak mali. Mislim da ova anketa sama po sebi nije posebno relevantna. Može nam pokazati da su srednjoškolci pametno odobrali i da zaista ne slušaju toliko šund varijante ili da, s druge strane, znaju šta i kada treba da odgovore, odnosno šta se od njih očekuje. Jer oni često odgovaraju na pitanja sa svešću da mi odrasli od njih nešto očekujemo, pa su možda i ovde imali to na umu – kaže profesorka Šćepanović.

Ona ipak veruje da su deca sposobna da kritički misle, da su ipak razvila neki ukus i neki stav prema subkulturama, prema onome što nije kvalitetno, što nije adekvatno za njihov uzrast i što je, na kraju krajeva, loše za naše društvo i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari