novi payar poplavefoto FoNet Senad Župljanin

Vlada Srbije dodelila je po 200 hiljada dinara vlasnicima 35 stambenih objekata, oštećenim u poplavama, koje su polovinom juna zahvatile Novi Pazar i okolinu.

Junske poplave su oštetile veliki broj stambenih objekata, a Gradskom odeljenju za vanredne situacije i poslove odbrane štetu je prijavilo 60 vlasnika kuća.

Dokumentacija sa dokazima o oštećenjima (zapisnici i fotografije), koju je sačinila gradska komisija, dostavljena je Ministarstvu za javna ulaganja, gde je odlučeno kome će biti dodeljena pomoć.

U nadležnom ministarstvu je procenjeno da su oštećeni stambeni objekti, u novopazarskom kraju, u prvoj kategoriji i da im pripada po 200 hiljada dinara ili oko 1.700 eura za sanaciju štete. Uslovi za dobijanje pomoći bili su da je voda prodrla u kuće ili da su ta područja zahvaćena klizištima, koja su prouzrokovala oštećenja.

Prema podacima Gradskog odeljenja za vanredne situacije, procenjeno je da su poplave, u junu, nanele štetu gradu oko 40 miliona dinara.

Vlada Srbije je izdvojila 70 miliona dinara za nadoknadu štete za porodične stambene objekte oštećene u poplavama, koje su zahvatile brojne opštine i gradove, u maju i junu ove godine. Oštećeni objekti svrstani su u pet kategorija.

Za domaćinsta u prvoj kategoriji, nadoknada je 200 hiljada dinara, za drugu 300 hiljada, treću 400 hiljada, domaćinstva u četvrtoj kategoriji određeno je pola miliona i za petu, najtežu, kategoriju nadoknada je 800 hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari