Srpkinja koja se dopisivala sa Lavom Tolstojem 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Srpkinja Anđa Petrović je u srpskim intelektualnim krugovima dominirala svojom ličnom kulturom i svojim  kulturnim vezama i ostavljala vidnog uticaja na mnoge književnike i umetničke ličnosti tog doba.

Srpkinja koja se dopisivala sa Lavom Tolstojem 2Kako list Vreme pre 80 godina piše, krug u kome se ona kretala sačinjavali su Skerlić, Vojnović, Murat, Mitrinović i najzad Meštrović.

Ponesena nacionalnim oduševljenjem, propagirajući ideju napretka srpske žene u zemlji i u inostranstvu, ona je svoja gledišta formulisala u studiji „O našim ženama u borbi za oslobođenje“.

Vrlo rano čitala je Ničea, a istvoremeno se bavila pisanjem uspešnih članaka u časopisima. Potpuno sam naučila je francuski, nemački, ruski i češki jezik.

Događaj koji je jako potresao ovu tada mladu devojku, jeste aneksija Bosne i Hercegovine.

Nikako nije mogla da se pomiri sa tom mišlju, dugo je mislila da li to sme i da li može tako ostati.

Tada je ona došla na jednu jako čudnu i smelu misao. Odlučila je da pošalje pismo Lavu Tolstoju, najvećem misliocu i filozofu tog vremena, da joj odgovori na njeno goruće pitanje „Šta on misli o istorijskom događaju, koji je zadesio njenu zemlju, povodom aneksije Bosne i Hercegovine?“

Tolstoj joj je odmah odgovorio i uputio molbu da pošalje svoju fotografiju, a jako se iznenadio kada je video mlad, gotovo dečji lik te devojke.

Tolstoj joj je kasnije pisao reči pune nade, koje je tada bilo teško razumeti, ali dalekovidost velikog čoveka obistinila se u punom smislu.

Njihova prepisaka se nastavila i nakon toga. A kada je umro, njegov sekretar poslao je Anđi Petrović veliku Tolstojevu sliku sa posvetom i čitavu biblioteku njegovih poslednjih članaka i brošura.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Srpkinja koja se dopisivala sa Lavom Tolstojem 3List Pravda pisao je o mogućnosti svakoga da ubde milioner makar na jedan dan.

U Americi je osnovan klub, koji je po svojoj nameni zaista najčudniji klub na svetu.

Klub se naziva „Klub jednodnevnih milionera“, a među njegovim članovma se nalaze ljudi iz različitih društvenih klasa.

Cilj ovog udruženja je da svakome ko to želi omogući, da se upozna sa veselim i bezbrižnim životom milionera, bar na jedan dan.

Članovi kluba se jednom nedeljno okupljaju i tada se izvalčenjem kocke odlučuje ko će u narednih 24 sata živeti kao pravi milioner.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari