Srpska ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili predsedavajuća Izvršnog saveta Uneska 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Stalna predstavnica Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je danas za predsedavajuću Izvršnog saveta te agencije UN.

Od 58 članova Izvršnog saveta Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, za izbor Rastovac Siamašvili glasalo je 56, dva su bila uzdržana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izabrana je na dve godine, tokom kojih će koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, jednog od dva glavna organa Uneska, uz Generalnu konferenciju.

Izvršni savet se sastoji od 58 država članica Uneska, izabranih na četvorogodišnji mandat, i sastaje se dva puta godišnje. Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo i za period od 2023. do 2027. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili, navodeći da je njen izbor veliki uspeh za Srbiju i srpsku diplomatiju, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je izborom Rastovac Siamašvili Srbija prvi put dobila tako visoku poziciju u Unesku.

Izbor ambasadorke Rastovac Siamašvili dodatna je potvrda da je Srbija u Unesku „uvažena kao konstruktivan i odgovoran partner“ i da ona ima „izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji“, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je izrazio uverenje da će Rastovac Siamašvili funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije, dodaje se u saopštenju.

Maja Gojković čestitala Tamari Rastovac Siamašvili izbor za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković čestitala je ambasadorki na ovom velikom uspehu rekavši da je „izbor predstavnika Srbije na ovu visoku funkciju snažna afirmacija politike i aktivnosti naše zemlje na multilateralnom planu i doslednog zalaganja za principe Uneska.

„Posebno pozdravljam činjenicu da je na ovu poziciju izabrana sa izuzetno ubedljivom podrškom od 56 glasova ‘za’ i 2 uzdržana. Ovo priznanje i odgovornost koja je poverena predstavniku Republike Srbije na uverljiv način potvrdjuje da naša zemlja na najširem medjunarodnom planu sve više uživa poštovanje zahvaljujući privrženosti principima medjunarodnog prava i univerzalnim vrednostima čovečanstva“, navela je Gojković.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, za Srbiju su od posebnog značaja aktivnosti Uneska u oblasti kulture, kulturnog razvoja i zaštite kulturnog nasledja, a ovim putem će Srbija „biti u prilici da pruži još snažniji doprinos temeljnim vrednostima i strateškim projektima organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.