Srpska ekološka rešenja na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai 1Foto: Lj. B.

Pred poseticioma Svetske izložbe Expo 2020 Dubai, u nedelji „Кlima i Biodiverzitet“ koja počinje 3. i traje do 9. oktobra naći će se električni bicikli, dijagnostički testovi “Made in Serbia”, kao i drugi domaći inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Privreda Srbije predstaviće se u predstojećoj nedelji inovativnim proizvodima i uslugama posvećenih cirkularnoj ekonomiji, unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenju emisije štetnih gasova i ublažavanju klimatskih promena, najavila je PKS.

Osim kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije promovisaće startapi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti iz Srbije.

„Koncept ugljenične neutralnosti ‘dekarbonizacije’ preuzima primat u globalnim agendama i inicijativama, a posebno je program zelene tranzicije važan za industriju Zapadnog Balkana i zahtevnu energetsku tranziciju“, ocenio je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PКS Siniša Mitrović.

Dodao je da će izložba biti odlična prilika za srpske startape i inovacije u zelenim rešenjima, da ih svet vidi i potencijalno investira u zelenu tranziciju srpske ekonomije, infrastrukturu za otpadne vode i otpad lokalnih zajednica.

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje srpske ekonomije su u Nacionalnom paviljonu Srbije, površine od 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u tematskoj celini „mobilnost“ (Mobility).

U okviru Paviljona nalazi se i maloprodajna zona gde su predstavljeni domaći proizvodi sa žigom „Čuvarkuća“ koji potvrđuje vrhunski kvalitet i poreklo iz Srbije.

Procenjuje se da će više od 1.000 kompanija iz Srbije učestvovati na Svetskoj izložbi od prvog dana oktobra do kraja marta 2022.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, PКS i Razvojna agencije Srbije.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu Privredne komore Srbije, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće na investicionim forumima, B2B susrete i različite vidove promocija.

Na Svetskoj izložbi predstavljaju se 192 zemlje, od kojih oko 80 na sopstvenom paviljonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari