Srpska pravoslavna crkva priznala autokefalnost MPC - Ohridska arhiepiskopija, očekuje se tomos o priznanju 1Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan Foto: TV Hram

Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridska arhiepiskopija, a tomos o priznanju mogao bi biti objavljen uskoro, saznaje Danas nezvanično.

Poglavari dve crkve, patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju služili liturgiju, saopšteno je iz obe crkve, sa naglaskom da se to dogodilo na dan svetih Ćirila i Metodija.

Patrijarh Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i MPC – OA u Skoplju u govoru je rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Pet dana ranije, uoči posete poglavara SPC Makedoniji, tokom Sabora SPC služena je tzv. liturgija pomirenja u hramu Svetog Save u Beogradu.

SPC je juče, sa zasedanja Sabora, saopštila da uspostavlja „puno liturgijsko i kanonsko opštenje“ sa MPC, koja se samovoljno izdvojila iz njenog okrilja pre pola veka, proglasivši se autokefalnom.

Ovim je, praktično, okončan višedecenijski raskol dve crkve.

„Donosim vam radosnu vest. Sabor SPC je jednoglasno, jednodušno izašao u susret molbi MPC – OA i blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost MPC-OA“, rekao je patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Klimenta Ohridskog, pozdravljen dugim aplauzom.

„Jedno smo u Hristu, potrebni smo jedni drugima, ne možemo jedni bez drugih“, poručio je okupljenima patrijarh Pofirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da su molitve i ljubav, koju je video ovde na bogosluženju, kao i na nedavnoj „liturgiji pomirenja“, učinili da se prevaziđe iskušenje i Bog je napravio čudo.

Ahiepiskop Stefan je, u obraćanju, istakao da je radostan zbog „bratskog izmirenja“ i naveo da će autokefalnost MPC – OA značiti njenu još veću bliskost sa drugim pravoslavnim Crkvama, takođe i da bude što i druge pravoslavne Crkve.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj je radostan za sve hrišćane u Makedoniji, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Arhiepiskop Stefan je najavio da će Crkva čiji je poglavar, služiti liturgiju 12. juna zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, na Fanaru, koji je nedavno prizano MPC – OA kao kanonsku, što znači da to mogu da urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari