Srpske i albanske porodice nestalih: Ovom dinamikom biće potrebno 187 godina da se pronađe 1.621 osoba koja se vodi kao nestala 1Foto: Medija centar

U susret Međunarodnom danu nestalih, koji se obeležava 31. avgusta, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika i međuetnički Resursni centar za nestala lica iz Prištine održali su danas u Medija centru konferenciju „Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor”.

To je ujedno bila i jedna od poruka nadležnima da učine sve kao bi se saznale sudbine 1.621 osobe koja se vodi kao nestala na Kosovu.

Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, istakla ova poruka suština koja opterećuje i produžava naše traume”.

Kako je dodala, po podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, na listi nestalih prošle godine u julu nalazilo se 1.630 imena.

“U julu ove godine, njihovi podaci kazuju da se nalazi 1.621 lice. Dakle, u poslednjih godinu dana identifikovano je devet lica. U odnosu na prethodne godine ovaj podatak ohrabruje. Međutim, ovom dinamikom biće potrebno još 187 godina da bi bio pronađen i posledni nestali sa ove liste”, naglasila je Đikanović.

Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, istakla je a porodice nestalih već četvrt veka tuguju, čekaju i nadaju se.

“Kažu nam da se pomirimo i zaboravimo, da je bio rat i da život ide dalje, da odguglamo, prestanemo i odustanemo… A mi pominjemo prisilno otete, zarobljene, mučene, silovane, spaljene i smrtno stradale članove naših porodica. Pominjemo zločine, molimo za istrage, isitinu i pravdu. Tražimo odgovornost, odlučnost, hrabrost, humanost i efikasnost u radu svih relevantnih činilaca. Tražimo saosećanje i priznanje… Govorimo da se nikd i nikome ne ponovi naša sudbina, molimo za daleku nam istinu i pravdu”, kazala je Šćepanović.

Istakla je da agonija porodica nestalih ne prestaje, da je i dalje tu i da beskonačno traje.

“Naše su duše ranjenje, suze neisplakane, i zato je naša zajedniča poruka da nema pravog pomirenja i napretka bez saznanja sudbina nestalih lica i kažnjavanja onih koja su ta zlodela počinili. Šaljemo apel nadležnima – gospodo, sednite za istim stolom kao mi porodice žrtava, dogvorite se i bez odlaganja nam istinski pomozite. Ostavite politiku po stranu, sukobe i neslaganja, kako bi prestala naša agonija, neizvesnot i patnja”, istakla je Šćepanović.

Ljiljana Krstić, načelnica odeljenja Komisije za nestala lica Vlade Srbije, istakla je da i posle 31 godinu od prvih sukoba, nema vidljivih rezultata i da je proces pronalska nestalih u zastoju.

“Za to su krivi i Zagreb i Priština. Nestanak Srba i osoba drugih nacionalnosti bili su na njihovim teritorijama. Beograd je odgovorio na sve zahteve, ali nažalost naši zahetvi i dalje stoje”, rekla je Krstić.

Prema njenim rečima, na prostoru bivše Jugoslavije još 9.876 lica se vode kao nestali.

Krstić je naglasla da je Srbija do sada predala preko 2.000 dokumenata arhive Prištini, te da je preko 70 lica albanske nacionalnosti na osnovu toga identifikovano.

Dodala je da u mrtvačnici u Prištini ima preko 300 tela lica čiji ostaci i dalje nisu identifikovani.

Marinko Đurić iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, naveo je da porodice nestalih ujdinjuje zajednička bol.

“Činjenica je da tapkamo u mestu i ovako kako ide Bajram (Bajram Ćerkinaj, izvršni direktor Resursnog centra, prim. aut.) neće saznati gde je njegov sin”, istakao je Đurić.

Bajram Ćerkinaj, izvršni direktor Resursnog centra, naglasio je, između ostalog, da se arhive nalaze u Beogradu, te da je utvrđeno da Priština nema arhive.

On je rekao i to da se priča da će međunarodne snage koje su prisutne na Kosovu ustupiti deo arhiva preko Međunrodnog crvenog krsta kako bi se neke sudbine nestalih rasvetlile.

Članovi porodica nestalih su nakon konferencije za medije sa Brankovog mosta bacilli cveće i venac u znak poštovanja i sećanja na sva nestala lica.

Konferencija pod istim nazivom i sa istim učesnicima, u Prištini će biti održana u ponedeljak, 29. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari