Srpski filantropski forum i Banka hrane: Ukidanje PDV-a na donacije hrane će omogućiti rast donacija 1foto: facebook.com / Kuhinja soldarnosti NS

Srpski filantropski forum i Banka hrane Beograd ukazali su, uoči Beogradskog maratona, na važnost doniranja hrane i podrške ugroženom stanovništvu, ali i značaj uspostavljanja stimulativnog okvira i ukidanja PDV na donacije hrane koje će omogućiti rast donacija hrane.

Podsetili su da u Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 7 odsto stanovništva ili gotovo pola miliona ljudi. U riziku od siromaštva je, kako su naveli, gotovo četvrtina populacije ili 23,2 odsto, dok su količine donirane hrane trenutno nedovoljne.

„Sa druge stane, prema procenama, u Srbiji se dnevno baca dva miliona kilograma hrane“, upozorili su iz Srpskog filantropskog foruma i Banke hrane.

Zato su najavili da, u saradnji sa Beogradskim maratonom, Trku dobrote zajednički posvećuju i tom humanom cilju.

„35. Beogradski maraton – Trka dobrote, koji se održava u Beogradu u nedelju 15. maja, je prilika da nastavimo sa promocijom važnosti doniranja hrane i zato zajednički pokrećemo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane“, najavljeno je u saopštenju.

Srpski filantropski forum je zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prošle godine pokrenuo kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja je bila posvećena donacijama hrane, i obeležio četvrti Nacionalni dan davanja.

„Dobili smo podršku više od 35 kompanija i na hiljade građana koji su udružili snage u promociji smanjivanja bacanja hrane i prikupljanju donacija hrane za najugroženije sugrađane širom Srbije. Ukupno je prikupljeno donacija, u novcu i u hrani, u vrednosti od 13,62 miliona dinara, to jest 69,7 hiljada kilograma hrane“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari