Srpski grad dobija platformu za upravljanje biciklističkim saobraćajem 1Foto: Sigurne staze

Među inovacijama iz oblasti urbane mobilnosti u Srbiji koje su predstavljene na Konferenciji „Kreiraj (po)kretanje” kojom je započela Evropska nedelja mobilnosti predstavljene su i dve GIS platforme strukovnog udruženja “Sigurne staze”. Ovo borsko udruženje je povodom nedelje održive urbane mobilnostiobjavilo edukativnu brošuru ‘Kreći se održivo-Bor na dva točka’, posvećenu osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste, a Igor Velić iz ovog udruženja na Prvoj nacionalnoj biciklističkoj konferenciji “Budućnost na 2 točka” analiziraće bezbednost biciklista u Srbiji.

Pod sloganom „Kombinuj i kreći se“ od 16. do 22. septembra obeležava se Evropska nedelja mobilnosti (EMW), a ove godine u kampanji učestvuje 2.071 grad i opština iz 41 zemlje.

Strukovno udruženje “Sigurne staze” iz Bora aktivno se uključilo u obeležavanje nedelje mobilnosti učešćem u konferencijama i objavljivanjem edukativne brošure.

Igor Velić iz ovog udruženja je na konferenciji u Beogradu na kojoj su prezentovane inovacije iz oblasti urbane mobilnosti u Srbiji učesnicima konferencije „Кreiraj (po)kretanje“ predstavio prvu GIS platformu za upravljanje biciklističkim saobraćajem na teritoriji grada Bora, kao i GIS platformu za održivi javni prevoz u Kragujevcu koje su uradile “Sigurne staze”.

– Gradove smo do sad prilagođavali isključivo vozilima, te da je neophodno raditi na humanom inženjeringu, koji bi ulice učinio pristupačnim ostalim učesnicima saobraćaja – kaže predsednik “Sigurnih staza” Velić, dodajući da je sinergija institucija, privrede i društva u celini neophodna kako bismo postavili temelje održivih gradova u Srbiji..

Srpski grad dobija platformu za upravljanje biciklističkim saobraćajem 2
Vrošura „Bor na dva točka“/Foto: Sigurne staze

“Sigurne staze” u svom radu posebnu pažnju posvećuju biciklu kao alternativnom prevoznom sredstvu i shodno tome pripremile su i objavile edukativnu brošuru ‘Kreći se održivo-Bor na dva točka’, posvećenu osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste.

Cilj brošure je, kako navode u ovom udruženju, promocija gradskog biciklizma i prezentovanje sistema saobraćajnih pravila i njihova primena, a brošura namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola nastala je povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti.

-Naš izdavački poduhvat nema komercijalni karakter već je zamišljeno da nastavno osoblje u svim osnovnim i srednjim školama u Boru, kao i učenici dobiju po primerak naše brošure. Zato ćemo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Boru organizovati edukativne radionice o bezbednom učešću biciklista u saobraćaju – objašnjava Igor Velić za Danas.

Kaže i da se čitaoci brošure mogu upoznati i sa stanjem bezbednosti biciklista u saobraćaju, koja je to korisna oprema i alat potrebna biciklistima, kao i sa svim prednostima koje vožnja bicikla nosi sa sobom.
U brošuri su predstavljene i funkcionalnosti prve GIS platforme za bicikliste u Srbiji (www.bicibor.rs), kao i set mera i predloga kako unaprediti biciklistički saobraćaj na teritorij grada Bora

-Ono što pre svega nedostaje našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.Ideja koju zastupaju autori brošure i naše udruženje je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole – ističe Igor Velić, inače master inženjer saobraćaja koji je uz pravnika Nenada Jevtića autor brošure “Bor na dva točka”.

Prema njegovim rečima sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova vezanih za bezbednost saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece i odraslih, u ovoj oblasti.

Smatra da se na ovaj način, postiže unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a time i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Velić se inače bavio analizom bezbednosti biciklista na teritoriji Srbije koju će uz mere za unapređenje prezentivati na predstojećoj međunarodnoj konferenciji “Budućnost na dva točka” koja će biti održana 28. i 29. septembra u Novom Sadu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari