Srpski mesec u Velikoj Britaniji virtuelno do 2. marta 1Foto: SERBIAN-MONTH/ Screenshot

Tradicionalna manifestacija „Srpski mesec u Velikoj Britaniji 2021“ održava se po 13. put od 27. janura do 2. marta. Ove godine, zbog pandemije, svi događaji će se održati virtuelno i biti dostupni na mreži putem zoom-a.

Pozitivan aspekt toga je da će sadržaji biti dostupniji publici širom Velike Britanije, a takođe i iz celog sveta. Organizatori su pozvali sve zainteresovane da se pridruže ovoj manifestaciji i tako povežu sa srpskom dijasporom u Velikoj Britaniji.

„Tradicionalni katalog Srpskog meseca je ove godine dobio novu formu i tematski sadržaj „Britanski Srbi“. Katalog predstavlja članke o istoriji i tokovima razvoja naše dijaspore širom Velike Britanije, uključujući gradove London, Birmigen, Bedford, Bristol, Reding, Kanterburi, Koventri, Halifaks, Lester, Gilford i Oksford. Ovim putem je širok dijapazon srpske zajednice predstavljen čitaocima, uključujući i članke mlađe generacije koja je odrasla u Velikoj Britaniji, o tome kako oni doživljavaju svoje srpsko poreklo“, navodi se u saopštenju.

Prvog dana Srpskog meseca, u okviru proslave Svetoga Save posvećen je virtuelnom obilasku Hrama Svetog Save u Beogradu sa ocem Draganom Šovljanskim, dostupnom za gledanje na jutjub kanalu Virtualni obilazak Hrama Svetog Save.

Program se nastavlja sa Svetosavskom Akademijom i obeležavanjem Dana sećanja na žrtve Holokausta. Sledećih mesec dana sagovornici iz različitih sektora biće gosti javnih tribina, književnih večeri, predavanja, kao i muzičkih sadržaja. Virtuelni program je omogućio i veliki broj učesnika iz Srbije, kao i aktivnosti za mlade – uključujući FIFA turnir za video-igrice i kviz na temu „Sve o Srbiji“. Aktuelna tema Kovid pandemije će biti sagledana od strane srpskih doktora i ostalih medicinskih stručnjaka koji žive i rade u Velikoj Britaniji.

Ceo katalog, koji uključuje program Srpskog meseca, možete pogledati u priloženom linku:

https://serbiancouncil.org.uk/wp-content/uploads/2021/01/SERBIAN-MONTH-2021_compressed.pdf

Svi događaji će se snimati i biti dostupni na jutjub kanalu: Serbian Month – YouTube

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari