SSP: Dom zdravlja u Užicu ne zadovoljava potrebe građana 1Dom zdravlja Užice/Foto: N. Kovačević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde je ocenio da, „pored malog broja lekara opšte medicine, jer na njih 30 dolazi 40.000 pacijenata, Dom zdravlja Užice se suočava i sa nedostatkom prostora za pacijente“.

 

Uz ocenu da je zgarada te ustanove izgrađena pre pedeset godina, navodi se da je „odavno postala mala i neadekvatna za povećan broj pacijenata, službu opšte medicine i prateće, specijalističke službe“.

„Hodnici su uski i pretrpani nezadovoljnim građanima, koji čekaju na preglede ili njihovo zakazivanje. Za specijalističke službe nema dovoljno prostora, ordinacija, potrebne opreme, niti raspoloživog osoblja. Mnogi lekari su“, dodaje taj odbor, „pred penzijom i nema ko da ih zameni“.

Podseća se na to da je Dom zdravlja ranije bio u nadležnosti lokalne samouprave, ali da je  sada njegov osnivač Ministarstvo zdravlja, te da je „oranizacija te ustanove sve gora“.

„Dodatno su opterećeni prenapregnuti kapaciteti užičke bolnice, jer se specijalističke službe u Domu zdravlja namerno gase i pacijenti se na preglede i dijagnostiku šalju u bolnicu, gde su liste čekanja po više meseci“.

„Građanima Užica je od vitalnog značaja da što pre dobiju adekvatan i opremljen prostor, koji bi bio u pravoj funkciji zdravstvene zaštite stanovništva. O neophodnosti zapošljavanja dovoljnog broja lekara i medicinskog osoblja“, dodaje se, „suvišno je govoriti“.

„Što pre moraju da se organizuju specijalističke službe koje su u ukinute (službe medicine rada, medicine sporta) i da se građanima omogući da dobiju uslugu na koju imaju pravo, kao i kardiološka služba, koja ima najveći broj pacijenata“.

Te službe“, ističe se, „moraju biti stalne i imati dijagnostičku opremu, da bi pacijenti bili pregledani i zbrinuti na vreme i da bi se smanjio bespotrebni pritisak na užičku bolnicu“.

Bolja organizacija 

Za tu stranku, kako se navodi, „rešenje je u boljoj organizaciji, realnom sagledavanju i zadovoljavanju osnovnih potreba stanovništva, a ne u upućivanju pacijenata kod privatnika, jer zdravstvene usluge, kroz doprinose, građani redovno plaćaju“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari