SSP Novi Sad: Banovina se ruši, strepimo i za Tanurdžićevu palatu 1Tanurdžićeva palata - Foto: Arsenije Mandić/Danas

Odluka Građevinske inspekcije s početka novembra da zbog ozbiljnih oštećenja zgrade Skupštine AP Vojvodine, poznate kao Banovina, privremeno zabrani njeno korišćenje, još jednom je pokazala šta se dešava kada SNS vlast nešto „majstoriše” u našem gradu, saopštio je gradski odbor Stranke slobode i pravde.

„Nalogodavci, projektanti i izvođači radova prvo su zanemarili zabranu gradnje na zemljištu zgrade Banovine, zaštićenog kulturnog dobra i simbola Novog Sada. Potom su ignorisali stanje na terenu – peskovito i plavno zemljište, koje otežava gradnju“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Vrsajkov.

On dodaje da „pokazujući dodatni prezir prema struci i građanima, projektovana garaža je približena zgradi Banovine na manje od tri metra“ te da se „simbol našeg grada ruši“, dok gradski odbor SNS-a obaveštava građane „da je rušenje bilo predviđeno, da je „struka” obaveštena, te da će investitor sve to popraviti“.

Vrsajkov napominje da građani Novog Sada „moraju da znaju da li je prema projektu izgradnje garaže u Ulici Modene takođe predviđeno takozvano „minimalno oštećenje” Tanurdžićeve palate, još jednog simbola Novog Sada, takođe u najstrožem centru grada.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/drustvo-arhitekata-novog-sada-trazi-obustavu-radova-kod-banovine/

Podseća da se na nekoliko desetina metara odatle nalazi i Crkva imena Marijinog, poznata kao novosadska Katedrala, sa jedinstvenim u Srbiji 70 metara visokim tornjem.

„Efekti delovanja zajedničkog poduhvata naprednjačkih investitora i podobnih „stručnjaka” na primeru Banovine, ali i nekoliko puta rekonstruisanog bazena na Spensu – izazivaju opravdan strah kod građana kakve sve „sitne” probleme za ceo grad može da donese megalomanski dragulj naprednjačke korupcije – Novi Sad na vodi“, navodi ovaj član gradskog odbora te stranke.

Gradski odbor SSP-a u Novom Sadu zahteva hitno zaustavljanje radova na podzemnoj garaži i procenu nezavisne stručne komisije o modalitetima mogućeg nastavka gradnje.

„Planiranih 168 parking mesta nikada nisu ni smeli biti opravdan rizik za moguće rušenje simbola Novog Sada. Takođe zahtevamo i hitnu istragu nadležnih organa i odgovornost svih u Gradskom veću i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji su svojim nečinjenjem omogućili ovakav projekat gradnje podzemne garaže“, zaključuje se u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari