SSP Novi Sad: Spomenik „nevinima” je izjednačavanje dželata i žrtava 1Foto: Beta/Dragan Gojić

„Uprkos protivljenjima i protestima građana, gradske vlasti ne odustaju od „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45.” na uglu ulica Iva Andrića i 1.300 kaplara na Limanu 4. Čini se da će inicijativa zaista i proći“, navodi se u saopštenju predsednice gradskog odbora stranke Slobode i pravde Danijele Grujić, nakon što je Uprava za urbanizam i građevinske poslove odobrila radove koji podrazumevaju parterno uređenje, izgradnju postamenta i postavljanje rasvete.

Grujićeva navodi da je spomenik sporan iz više razloga, pre svega, jer nema odgovarajuću spomeničku građu, odnosno prateću dokumentaciju koja potvrđuje autentičnost navoda. Zbog toga se, kako napominje, na obeležju nevinih nalazi ime ubice Janoša Tota, ali i niza osvedočenih zločinaca koji su slali u smrt svoje sugrađane kao egzekutori ili potkazivači.

U pitanju je, kako se navodi u saopštenju, podmukli istorijski revizionizam i podla zamena teza s ciljem izjednačavanja žrtava i dželata.

„Podizanje ovakvog spomenika gradonačelnik Miloš Vučević smatra činom patriotizma. Novosađani, kao svedoci dugogodišnjeg pustošenja budžeta, znaju da je u pitanju drama iz tri čina: osmisli nakaradan projekat, angažuj „podobne” neimare i za sve to ispostavi „papren” račun građanima. Oprobani recept ovaj put je posebno problematičan, jer predstavlja izrugivanje žrtvama, njihovim porodicama, kao i antifašističkoj baštini Grada heroja“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.