SSP: Užice danas najzagađeniji grad u Srbiji 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Užički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je danas da je taj grad, po indeksu zagađenja vazduha od 255 jedinica, bio najzagađeniji grad u Srbiji.

Grad je u kotlini, okružen brdima koja zaustavljaju cirkulaciju vazdušnih struja, as dok je centar okovan smogom, maglom, mrazem i mrakom u „nuklearnoj zimi”, građani okolnih naselja i mesnih zajednica poput Bele Zemlje, uživaju u čistom vazduhu, suncu i temperaturi višoj od po najmenje pet stepeni, navodi se u saopštenju.

Ta stranka navodi da su najveći uzrok zagađenja individualni kotlovi na čvrsto, ekološki neprihvatljivo gorivo, loš kvalitet uglja, kao energent finansijski jedino dostupan građanima, kao i saobraćaj.

Lokalna samouprava ne čini ništa da pomogne građanima i da makar kratkoročnim merama utiče na smanjenje zagađenja, dok se ne nađe dugoročno rešenje. Grad je u stanju ekološke katastrofe, a zdravlje populacije izuzetno ugroženo, navodi SSP.

Građani zbog siromaštva nisu u stanju da gasifikuju domaćinstva, pa zato treba subvencionisati cenu priključka za gas, zabraniti upotrebu uglja lošeg kvaliteta i na gas priključiti i preostale kotlarnice JKP Toplota, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari