SSP Užice: Radovi na obnovi fasada na Trgu partizana pretvorili se u promenu izgleda trga 1Foto: SSP Užice

Radovi na obnovi fasada na Trgu partizana u Užicu pretvorili su se u promenu izgleda trga koji se oduvek smatrao primerom vrhunca moderne arhitekture, ističu iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP).

„Užičani se pitaju ko je odobrio radove i promenu boje fasada, zašto se radovi ne sprovode tako da očuvaju celovitost ove jedinstvene urbanističke celine i zašto se sanacija ne izvodi prema origanalnom dizanu koji uključuje i jedinstvenu boju fasada svih okolnih zgrada na trgu“, poručuju iz užičkog SSP-a.

„Da li je ovo početak kraja Trga kakvog poznajemo? Da li su sledeći koraci nadgradnja pomenutih zgrada, zatvaranja, probijanja ili spajanja terasa i novi pokušaji uzurpacije pripadajućih prostora ove jedinstvene celine, sve mimo zakona i osnovnih urbanističkih i estetskih kriterijuma“, navode iz ove stranke.

Oni dodaju da je Trg partizana decenijama, kao kulturno dobro od javnog značaja, odolevao pokušajima intervencija i promena.

„Ceo prostor znalački je projektovan kao pokretač urbanog, gradskog života, građen kao društveno javni centar u čijem sastavu se pored samog popločanog Trga nalaze i pozorište, bioskop, biblioteka, pošta, robna kuća, Narodna banka, Gradska kafana sa fontanom, prostor u kom je trebalo da bude Gradska galerija, Istorijski arhiv“, navode iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Užicu.

Oni zaključuju da je Užičanima stalo da se očuvaju kulturna dobra njihovog grada.

„Zahvaljujući informacijama koje je GrO SSP Užice dobio od građana, uspeli smo prošle godine da podignemo javnost i zaustavimo zatvaranje jednog od prolaza i pretvaranje tog dela Trga iz javnog u privatno vlasništvo“, navode iz te stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari