Šta da radite u slučaju požara?: MUP izdao uputstva i savete 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U prvih devet dana aprila na teritoriji naše zemlje dogodila su se 62 požara i eksplozije na stambenim zgradama, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Da bi predočili građanima šta treba da rade u slučaju požara u stanu ili kući MUP je izdao uputstva i savete.
Ukoliko građani primete požar, navode u MUP-u, prvi postupak je da o tome obaveste nadležne pozivom na 193 i saopšte osnovne informacije o lokaciji požara – adresi, spratu i broju stana.

“Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje. Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom”, navode iz MUP-a.

Kako naglašavaju, nikada ne treba koristiti vodu za gašenje požara na elektro instalacijama i aparatima.

“U tom slučaju ste izloženi strujnom udaru. Takođe, ne treba koristiti vodu ni za gašenje onog koji je izazvan benzinom ili uljem – jer ćete tako izazvati njegovo širenje. Koristite aparate za početno gašenje požara tipa ‘S’. „, objašnjavaju u MUP-u.

Navode i da građani nikada ne bi trebalo da koriste lift u slučaju popžara u zgradi ili kući zato što se tada oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo mogu da ispune okno i kabinu lifta.

„Time ste u opasnosti od smrti od gušenja“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Podsetimo, u Srbiji je tokom 2023. godine prijavljeno 12 odsto manje požara u odnosu na 2022, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a, a kao najčešći uzrok ističe se ljudska nepažnja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari