Šta događa na relaciji posvađanih islamskih zajednica i ko su tajni mirotvorci 1Foto: Islamska zajednica u BiH

Nema tajne da su se islamske zajednice udaljile, takoreći posvađale i da se „gledaju“ sa distance. Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, na čelu sa muftijom Mevludom Dudićem, ostaje pri svom poznatom i tvrdom stavu da je jedina i legitimna.  Za nju je IZ Srbije „paraverska tvorevina“ i pomirenje može samo pod njenim uslovima.

U IZ Srbije, tvrdi se, da je oduvek bila za pomirenje i stvaranje jedinstvene zajednice muslimana u ovoj državi, ali ne pod uslovljavanjem već na osnovu zakona.

Danasov izvor, koji želi da ostane anoniman zbog delikatne situacije, tvrdi da je po strani ostala inicijativa o pomirenju, koju su formirali nezadovoljni uposlenici iz obe IZ, ali da je na delu druga inicijativa.

-Pomirenje sada zagovaraju biznismeni iz Novog Pazara i drugih sandžačkih gradova, gde je ovaj problem najviše izražen i najviše se manifestuje. Oni poruke razmenjuju daleko od očiju javnosti. Za sada, sve je na pokušajima. Oprezno se razgovara o tome – objašnjava sagovornik.

„Gordijev čvor“, koji je pre deceniju i po, nastao unutar IZ, kako tvrdi izvor Danasa, mogu, ako hoće, da „razreše samo Vlada Srbije, Dijanet Turske i reisu-l-ukema BiH Husein Kavazović“.

-To su tri veoma važna faktora, koja mogu da nađu trajno rešenje za podele u našoj IZ. Potrebna je samo njihova volja i odlučnost da se stavi tačka na sve nesporazume – kategoričan je naš sagovornik.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji, koja je organizaciono vezana za IZ u BiH, muftija Dudić, postao je agilniji i glasniji u obavljanju svoje dužnosti i isticanju važnosti IZ nakon smrti bivšeg muftije Muamera Zukorlića. Muftija Dudić nastoji da na okupu drži kompletan političko-versko- obrazovni sistem koji je stvorio pokojni Zukorlić.

U oči upada odsustvo iz javnosti vrhovnog poglavara IZ Srbije reisu-l-uleme Seada Nasufovića. Posebno je bilo uočljivo nepominjanje njegove poruke vernicima povodom Kurban bajrama, u julu ove godine.

Spekulisalo se sa nesporazumima, nastalim na relaciji Rijaset IZ – Sandžački mešihat, prilikom njegovog izbora za novi mandat vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji.

Reis Nasufović je za Danas lično demantovao sve spekulacije.

-Ove godine sam poruku za Kurban bajram uputio iz niške džamije, a ne kao prethodnih iz Bajrakli džamije u Beogradu. To je, možda, unelo kod nekih zabunu. Emitovana je i moja i poruka beogradskog muftije iz Bajrakli džamije – ističe reis IZ Srbije.

Reis Nasufović tvrdi da nema nesuglasica između Rijaseta i Sandžačkog mešihata i da zajedno rade na realizaciji veoma važnih projekata. Potvrdio je da je ta IZ uvek spremna za razgovore o pomirenju sa IZ u Srbiji, ali da to, za sada, „ne nailazi na pogodno tlo“.

Nesporazumi između Rijaseta IZ Srbije i njegovog Mešihata u Sandžaku, nastali su, u decembru prošle godine, na sednici Sabora na kojoj se birao reis.

Nasufović je bio kandidat Beogradskog i Preševskog muftijsktva, a Sandžako muftijstvo je kandidovalo svog muftiju Senada Halitovića. Većina glasova je bila na Nasufovićevoj strani.

Zbog toga su napustili saborsko zasedanje i saopštili da takav izborni proces ne priznaju.

Iako se u Sandžačkom mešihatu i dalje ne mire sa ovakvim izborom „jer je mešihat u Sandžaku znatno veći od druga dva“, odnosi sa Rijasetom su stabilizovani.

s.novosel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari