"Šta god da kažem - biću kriva": Pitali smo građane Srbije šta misle o ukrajinskoj krizi (VIDEO) 1Foto: K. Bondžulić

Sukob Rusije i Ukrajine postao je tema broj jedan u celom svetu, a od Srbije se, između ostalog traži da se izjasni da li će stati na stranu Rusa ili Ukrajinaca. S tim u vezi, upitali smo građane šta misle kakav uticaj će ovaj sukob imati po Srbiju.

Većina sagovornika Danasa misli da će se posledice osetiti najviše na polju ekonomije odnosno u vidu nestašice namirnica i goriva.

„Mislim da će se sukob odraziti na cene gasa u Srbiji“, mišljenja je jedan mladić.

Takođe, stariji sagovornici koji se sećaju ranijih kriznih siruacija, slute da će nemiri prouzrokovati nestašicu namirnica i pojedinih artikala.

Naša sagovornica mišljenja je pak da će sve Istočnoevropske zemlje pretrpeti veliku ekonomsku štetu.

„Opšti pad akcija na berzama će imati uticaja i kod nas. Najveći pritisak će biti na zaposlene, odnosno na radničku klasu isto kao i u Ukrajini i u Rusiji, koji će da plate veliku cenu“, objašnjava ona, dodajući da je sve to rezultat jednog snažnog desnog udara koji se krajem 80ih i početkom 90ih desio celom prostoru.

Jedna od sagovornica ukazuje da će Srbija proći veoma loše, jer kako objašnjava, „Srbija uvek loše prođe kada je u pitanju Rusija, Rusi nas uvek zeznu“, osvrćući se na prethodne ratove.

Iako se polemike oko odluke Srbije na koju stranu će stati i da li će se posledice rata osetiti i u našoj zemlji, vode kako na društvenim mrežama tako i preko komentara na člancima ali i na ulici, većina građana nije spremna da javno iznese svoje mišljenje.

Tako se jedna žena prilikom snimanja video ankete izjasnila da je učlanjena u Srpsku naprednu stranku, i da iz tog razloga ne bi mogla da govori pred kamerom Danasa, jer, kako sugeriše „šta god da kaže – biće kriva“.

Ako izuzmemo članove određenih stranaka koji se suzdržavaju od javnog izjašnjavanja ne bi li izbegli političku „osudu“, zanimljivo je da ni mladi ispred Pravnog fakulteta u Beogradu ne žele javno da se „eksponiraju“ svojim mišljenjem, navodeći kao razlog čudnu političku klimu u koju ne žele da budu umešani.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs)

Interesantno je i da mladić poreklom iz Rusije nije želeo da se osvrne na akcije svoje zemlje pa je ostao suzdržan po pitanju komentarisanja sukoba Rusije sa Ukrajinom.

Razgovor sa prolaznicima ukazao je na još jednu činjenicu – da stanovnici Beograda imaju podeljeno mišljenje oko toga kakav stav će Srbija zauzeti po pitanju Ukrajinske krize. Ono oko čega se većina njih slaže jeste da se Srbija na neki način boji da okrene leđa Rusiji, ali i da je NATO ostavio neizbrisiv trag ovoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari