“Šta je Putin tražio od Vučića zauzvrat, znaćemo kad dođe Lavrov u Beograd“: Sonja Biserko o razgovoru dvojice predsednika 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, obavestio javnost da su dogovoreni elementi novog gasnog sporazuma na tri godine, a ne na mesec dana kao što se spekulisalo. I to po najnižoj ceni u Evropi. To je svakako dobra vest za građane Srbije ali postavlja se pitanje što je traženo za uzvrat. O tome će verovatno biti reči kad Sergej Lavrov dođe u Beograd – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Drugo, napominje naša sagovornica, važna informacija je da je Putin u razgovoru pomenuo, kada je reč o Ukrajini, da postoji sporazum koji je na stolu u Kijevu i u Moskvi.

– Uočljivo je, naročito posle Foruma u Davosu, da svet traži izlaznu strategiju iz ukrajinskog rata koji se protegao i koji je naneno nesagledive posledice na međunarodni poredak, izazvao krizu gladi i još uvek može da isprovocira upotrebu nuklearnog oružja. U tome je najeksplicitniji bio Henri Kisindžer koji je na Forumu sugerisao da bi Ukrajina i Rusija trebalo da počnu mirovne pregovore u naredna dva meseca. Umesto da je Ukrajina postala most između Evrope i Rusije, Rusija je zbog agresije potpuno izolovana što, smatra Kisindžer, se ne sme dozvoliti. Čini se i da Francuska i Nemačka razmišljaju na istim linijama jer se rat produžio i direktno ugrozio i samu Evropu jer za alternativne izvore energije treba vremena. Očigledno je da i Rusija traži izlaznu strategiju jer je od od prvog dana rata na gubitku, pre svega moralnom, političkom i ekonomskom – kaže Biserko.

“Šta je Putin tražio od Vučića zauzvrat, znaćemo kad dođe Lavrov u Beograd“: Sonja Biserko o razgovoru dvojice predsednika 2
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prema njenim rečima, predsednik Vučić je takodje pomenuo da se na njega vrši pritisak zbog Kosova.

– Zapad će sigurno tražiti ustupke na Balkanu kako bi zatvorio sva otvorena pitanja, pre svega, Kosova. To je pomenuo i predsednik. Kandidatura Kosova za Savet Evrope a verovatno i za druge organizacije ojačaće suverenitet Kosova a to će doprineti i poboljšanju položaja srpske zajednice na Kosovu – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari