Od džointa u kifli do 3.500 kesica preparata za potenciju: Šta je Uprava carina zaplenila u poslednjih godinu dana? 1Foto: Instagram/carina_srbije

Džoint u kifli, 3.500 kesica preparata za potenciju, više od pola kilograma marihuane u poštanskom paketu i skupocene kreme krijumčarene u rerni, samo su neki od, u najmanju ruku neobičnih, pokušaja ilegalnog prenošenja stvari preko granice koje je Uprava carina sprečila u proteklih 12 meseci. Zabeležili smo samo deo zaplene koje su, zbog zanimljivog sadržaja ili načina krijumčarenja, izazvali najveću pažnju javnosti.

Uprava carina Srbije redovono obaveštava građane o svojim akcijama, a neretko njihove objave izazovu i niz reakcija, kako zbog veličine, tako i zbog bizarnosti „plena“ ili načina i mesta gde je isti pronađen.

Iako je propisima i zakonima nedvosmisleno definisano koju vrstu robe, u kojim količinama i kako moguće preneti preko državne granice, gotovo svakodnevno pojedinci među nama ta pravila pokušavaju da zaobiđu.

Tako je u martu prošle godine u medijima odjeknula vest o intervenciji Uprave carina kada je sprečen šverc glave gromobrana, a ništa manje nije ispraćena ni informacija o pokušaju krijumčarenja jedne osobe ispod haube automobila.

Pominjao se u vestima i da je sprečen šverc nafte od 12.000 litara u brodu.

Džoint u kifli, preparati za potenciju, više od pola kile marihuane u paketu

Poslednji slučaj koji je izmamio osmeh korisnika društvenih mreža i o kom je Uprava carina obavestila javnost, bio je pokušaj krijumčarenja jednog džointa u to u kifli.

„Pronaći džoint u kifli bilo bi skoro nemoguća misija, da carinici nemaju svoje krznene kolege istančanog njuha na koje uvek mogu da se oslone“, piše u objavi na njihovom Instagram nalogu.

Kako su naveli, carinski pas Neron je tako na Batrovcima „nepogrešivo detektovao sumnjivi sadržaj“ u rancu jednog putnika.

Još jedna od zanimljivih zaplena dogodila se 31. jula na graničnom prelazu Šid kada su carinici zaplenili 3.500 kesica preparata za potenciju “Kamagra“, koje su bile sakrivene u kabini jednog kamiona u tranzitu.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao kamion strane registracije, koji je prevozio autodelove i drugu robu iz Bugarske ka Španiji.

Iako je vozač negirao da pored robe koju prevozi ima još nešto da prijavi za carinjenje, carinici su se ipak odlučili za detaljan pregled.

Tokom kontrole koja je usledila, na ležaju u kabini kamiona pronađene su dve velike kartonske kutije prekrivene garderobom vozača, u kojima se nalazilo 500 pakovanja sa ukupno 3.500 kesica od po 5 mg sredstva za potenciju “Kamagra“.

Neretko se dešava da carinici tokom kontrole poštanskih pošiljaka, umesto onoga što pošiljaoci prijave kao sadržaj, pronađu raznu nedozvoljenu robu, pa čak i drogu, navodi Uprava carina.

Takav slučaj zabeležen je 24. novembra kada je u jednom paketu otkriveno preko pola kilograma marihuane.

Marihuana je otkrivena tokom detaljnog pregleda pošiljke pristigle sa Tajlanda, koja je bila namenjena primaocu u Beogradu.

Iako je na pošiljci bilo napisano da sadrži dve dukserice, umesto garderobe, carinici su u paketu pronašli dve kese sa ukupno 580 grama marihuane.

Tokom prošle godine, otkriveno je bar 42 pokušaja krijumčarenja droge u pošiljkama, u kojima se umesto ličnih stvari krilo gotovo pet kilograma i više od 2.000 tableta najrazličitijih opijata.

Još jedan u nizu nesvakidašnjih pokušaja krijumčarenja otkriven je 20. januara aktuelne godine na graničnom prelazu Kelebija, kada su carinici u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj da skoro 10.000 evra vredne kreme za lice budu prokrijumčarene u rerni jednog korišćenog šporeta.

Prekršaj je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu pristigao kombi stranih registarskih oznaka, kojim je iz Beča ka našoj zemlji putovalo troje putnika.

Oni su službenicima na granici rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jedan polovan električni šporet.

Međutim, ubrzo su ispod srednjeg sedišta otkrivene neprijavljene kartonske kutije pune  krema za lice poznate nemačke kozmetičke kuće.

Carinici su nastavili kontrolu i tada deo krema zatekli u rerni prijavljenog upotrebljavanog šporeta, kao i u torbama sa ličnim stvarima putnika.

Vrednost preko 250 otkrivenih krema za lice robne marke “Marbert“ procenjena je na gotovo 10.000 evra i one su zajedno sa vozačem i vozilom predate policiji u dalju nadležnost.

Carinici su 15. jula na graničnom prelazu Bezdan Most, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja medicinske opreme koja se koristi u veterinarskoj ortopedskoj hirurgiji, čija je vrednost procenjena na 54.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada se za kontrolu na ulazu u zemlju prijavio navodno prazan kamion domaćih registarskih oznaka.

Na pitanje da li ima nešto da prijavi, vozač je tvrdio da nema, uveravajući carinike da ide na utovar, pokazujući zaista prazan tovarni deo.

Međutim, kada se carinik radi kontrole popeo na krov kabine, na kojoj se nalazi poseban prostor sa ležajem za odmor vozača, u njemu je pronašao sakrivene kutije i torbe sa pomenutom medicinskom opremom.

Vrednost devet setova medicinskog pribora za veterinarsku osteosintezu, medicinsku proceduru spajanja kostiju u ortopedskoj hirurgiji životinja, procenjena je na 54.000 evra.

Kako vrednost krijumčarene robe premašuje trećinu vrednosti vozila, do okončanja prekršajnog postupka zadržan je i kamion, vredan nešto više od 6.000 evra.

Mnogi letnje gužve na graničnim prelazima vide kao mogućnost da neopaženo prođu sa robom koju bi morali da prijave, ili pak uopšte ne bi smeli da je nose, jer veruju da je zbog velikog broja putnika i vozila kontrola slabija nego inače, što je naravno potpuno pogrešna pretpostavka, kažu iz Uprave carina.

Carinski službenici su 27. jula 2023. godine na graničnom prelazu Horgoš sprečili dva pokušaja krijumčarenja, zaplenivši vredne muzičke instrumente, kao i tablete za potenciju.

Muzički instrumenti, čija je vrednost procenjena na oko 17.000 dolara pronađeni su prilikom detaljne kontrole na ulazu u zemlju, u prikolici autobusa koji je pun putnika saobraćao na relaciji Pariz-Beograd.

Upitani da li imaju nešto za privaljivanje, putnici autobusa rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag, što se ispostavilo kao tačno.

Tada je jedan od dvojice vozača prijavio jedan par patika “Moncler“, na koje je uredno platio uvozne dažbine, dok se drugi vozač zbog neposedovanja adekvatne dokumentacije za uvoz više od 100 kupaćih kostima i haljina robne marke “Shein“, istih odrekao u korist države.

Od džointa u kifli do 3.500 kesica preparata za potenciju: Šta je Uprava carina zaplenila u poslednjih godinu dana? 2
Foto: Uprava carina Republike Srbije

Uprava carina u borbi protiv čajeva za mršavljenje

Tokom daljeg pregleda koji je usledio carinici su u prikolici autobusa pronašli pet novih i polovnih klavijatura “Korg“ i “Yamaha“, kao i jednu novu digitalnu miksetu “Yamaha“, za koje se kao vlasnik prijavio drugi vozač.

Gotovo istovremeno je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen automobil strane registracije, kojim je muškarac sam putovao iz Turske ka Nemačkoj.

Mada je rekao da nema ništa što bi trebalo prijaviti, u kaseti ispred suvozačkog sedišta, kao i u pregradama vrata carinici su pronašli 43 blistera sa 257 tableta leka za potenciju “Sildenafil Vegal Extra“.

U oba slučaja su protiv putnika pokrenuti prekršajni postupci do čijeg će okončanja neprijavljena roba biti zadržana.

U junu je na graničnom prelazu Horgoš sprečen i pokušaj krijumčarenja 240 kilograma uglja za nargile kojima je bio natovaren jedan kombi domaćih registarskih oznaka.

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je za detaljan pregled izdvojen kombi “VW Crafter“ kojim je upravljao srpski državljanin.

Vozač kombija je carinicima prijavio polovnu kuhinju, medicinski krevet, tri nova aparata za domaćinstvo i dva polovna televizora, ali je tokom pregleda u prtljažniku otkriveno i 12 neprijavljenih kutija sa po 20 pakovanja od po 1 kilogram uglja za nargile koje su bile pokrivene ćebetom.

Reč je o uglju “Amy Deluxe Coconut Charcoal“ koji se dobija od kokosovih ljuski i važi za sporo sagorevajuće ekološko gorivo.

Vozač je nakon otkrivanja neprijavljene robe carinicima rekao da nije znao da mu se ta količina uglja nalazi u kombiju.

Takođe, leto je doba godine kada mnogi požele da promene nešto u svom izgledu, što može da se vidi i po carinskim prekršajima, jer je samo u nekoliko dana tokom avgusta prošle godine na graničnim prelazima oduzeto preko 750 kutija čaja za mršavljenje i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini.

Jedan takav slučaj zabeležen je 15. avgusta na prelazu Gradina u autobusu koji saobraća na redovnoj liniji Turska – BiH. Tada su na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, svih 30 putnika i tri vozača rekli da sa sobom nose samo lične stvari.

Tokom detaljnog pregleda koji je usledio, otkriveno je da su ispod sedišta, u prtljažniku i u toaletu autobusa skrivene tri velike kese ispunjene čajevima za mršavljenje i sirupima za dobijanje na težini.

Ukupno je otkriveno 50 kutija čaja za mršavljenje “Trex Tea“ i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini “Sipraktin“, vrednih preko 150.000 dinara, za koje se kao vlasnik prijavio jedan od vozača.


Dan ranije je, na istom graničnom prelazu, radi kontrole zadržan kamion koji se iz Turske uputio ka unutrašnjosti Srbije. Carinici su nakon istovara robe i upoređivanja dokumentacije zaključili da je kamion pored prijavljene, prevozio i preko jedne tone neprijavljene robe.

U spornom tovaru je, među farmerkama, duksevima, trenerkama, majicama i dresovima za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki, otkriveno i 500 kutija turskog čaja za mršavljenje “Trex tea“.

Niz pokušaja krijumčarenja čaja za mršavljenje počeo je 11. avgusta kada je neprijavljeni čaj otkriven u prtljažniku još jednog autobusa koji se vraćao iz Turske.

Naime, tada su carinici u prtljagu i kesama putnice otkrili 202 kutije čaja koje ona nije prijavila, iako je to obaveza kako putnika koji u zemlji ostaju, tako i onih koji kroz nju samo prolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari