Od dijamanata preko tableta do 12.000 litara nafte: Šta je sve Carina zaplenila u martu? 1Kolaž - Fotografije: Uprava carine Republike Srbije

Iako su propisi vrlo jasni, carinici Uprave carine Srbije prošlog meseca imali su pune ruke posla.

Propisi i zakoni jasno i nedvosmisleno navode koju vrstu robe, u kojim količinama i kako je moguće uneti u okvire državne granice, ali mnogi ista ta pravila pokušavaju da zaobiđu.

I dok su neki tokom prošlog meseca pokušali da preko granice „prebace“ nakit, dijamante, veće količine novca i druge dragocenosti, drugi su se okrenuli ka tabletama i marihuani.

Svakako, dve najupečatljivije intervencije Uprave carine tokom marta meseca odnosile su se na sprečavanje krijumčarenja ljudi, ali i glave gromobrana, o čemu se danima pisalo u medijima.

Ne treba zaboraviti ni sprečavanje šverca više od 12.000 nafte u brodu.

U nastavku pročitajte u kojim slučajevima su carinici tokom marta intervenisali i na taj način sprečili šverc robe, ali i krijumčarenje ljudi.

Ilegalna migrantkinja skrivena ispod haube

Svakako najneobičniji slučaj pokušaja krijumčarenja nečega, bolje rečeno nekoga, dogodio se 24. marta kada su carinici na graničnom prelazu Gradina sprečili pokušaj jedne ilegalne migrantkinje da granicu pređe skrivena ispod haube automobila.

Ovaj nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja ljudi otkriven je tokom večeri na ulazu u zemlju kada je za kontrolu izdvojen pežo 407 stranih registarskih oznaka, kojim je naizgled sam putovao tridesetdvogodišnji strani državljanin.

Iako je vozač carinicima rekao da nema ništa da prijavi, oni su se ipak odlučili za detaljan pregled, pa su otvorivši haubu ostali zatečeni prizorom jer se u prostoru između hladnjaka i motora nalazila skrivena žena.

Prostor o kome je reč vrlo je rizičan kako zbog vreline motora, tako i zbog skučenog prostora, pa se pretpostavlja da je ovaj način prevoženja ilegalnih migranata moguć samo na kratkim deonicama puta, dovoljnim da se pređe granični prelaz.

Pronađena migrankinja je zajedno sa vozačem i automobilom predata policiji u dalju nadležnost.

Grupa migranata u koturovima aluminijuma

Carinici su 22. marta 2023. godine na graničnom prelazu Preševo, u saradnji sa policijom, sprečili čak devet migranata da sakriveni u koturovima aluminijuma ilegalno pređu državnu granicu.

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je za detaljan pregled mobilnim skenerom izdvojen kamion stranih registarskih oznaka, koji je prevozio pomenuti tovar iz Grčke ka Poljskoj.

Od dijamanata preko tableta do 12.000 litara nafte: Šta je sve Carina zaplenila u martu? 2
Foto: Uprava carine Republike Srbije

Na snimku sa skenera jasno su se videle ljudske siluete u zadnjem delu prikolice, zbog čega je kamion otvoren.

Utvrđeno je da se među koturovima aluminijuma krije čak devet mlađih muškaraca iz Avganistana, Pakistana i Sirije, koje je u dalju nadležnost preuzela policija.

Carinici savetuju vozačima da uvek kada uoče nepravilnosti na carinskim sajlama, ili iz nekog drugog razloga posumnjaju da među robom koju prevoze ima i slepih putnika, radi lične bezbednosti ne otvaraju tovar, već da to prijave graničnim službenicima ili najbližoj policijskoj stanici.

Čuveno krijumčarenje radioaktivnog gromobrana

„Ima slučajeva kada na granici iskusno oko carinika ne pomaže, već morate da se oslonite na moderne uređaje. To se i pokazalo kada su tokom vikenda počeli da pište detektori radioaktivnosti koji su obavezan deo opreme srpskih carinika“, deo je objave na Instagramu Uprave carine.

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prelaza Bezdan je 4. marta otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Oni su tom prilikom napomenuli da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja.

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.

Sprečeno krijumčarenje preko 12.000 litara nafte

„Kada carinik u sred noći počne detaljno da pregleda tankove nekog broda, to znači samo jedno: postoji sumnja da se u njima umesto vode krije nešto drugo, a to drugo obično je nafta“, piše u Instagram objavi Uprave carine.

Tako je na graničnom prelazu Veliko Gradište 25. marta sprečen pokušaj krijumčarenja 12.650 litara nafte skrivene u tankovima u kojima je trebalo da bude voda.

Prekršaj je otkriven prilikom ulazne kontrole broda koji je plovio pod austrijskom zastavom sa sedmočlanom ukrajinskom posadom.

Pregledom brodske dokumentacije i merenjem količine pogonskog goriva utvrđena su neslaganja, zbog kojih je usledila detaljna kontrola.

Tako je otkriveno da su tzv. balastni tankovi ispunjeni sa preko 12 tona nafte, iako je u njima trebalo da bude voda koja služi za održavanje ravnoteže i stabilnosti plovila.

Po otkrivanju ove zloupotrebe fabričkih šupljina broda, nadležni sud je u hitnom postupku doneo rešenje da prekršioci na ime protvvrednosti krijumčarenog goriva i kazni u budžet Republike Srbije uplate preko tri miliona dinara.

Sve šupljine automobila ispunjene psihoaktivnim tabletama

Carinici su 19. marta na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja više od 161.000 psihoaktivnih tableta, sakrivenih u gotovo svim fabričkim šupljinama jednog automobila.

Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, kada je za detaljan pregled izdvojen volvo domaćih registarskih oznaka, kojim su dvojica muškaraca putovala ka Nemačkoj.

Tom prilikom su najpre ispod tapacirunga suvozačkih vrata otkriveni blisteri psihoaktivnih tableta Bensedin, Belbien, Bromazepam i Lorazepam.

Daljom kontrolom uz pomoć fiber optike utvrđeno je da su istim sadržajem ispunjene i šupljine zadnjih vrata, ali i vrata prtljažnika.

Deo tableta je potom pronađen u instrument tabli, kao i ispod zadnjeg sedišta.

Dvojicu domaćih državljana, pedesetjednogodišnjeg vozača i pedesetogodišnjeg suvozača, su zajedno sa otkrivenim psihoaktivnim tabletama i automobilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Preko pola tone marihuane u cisterni

Šta se desi kada se udruže oštro oko carinika, istančani njuh našeg psa Ree i skener koji nikada ne greši“, opis je snimka koji je Uprava carine podelila na svom Instagramu.

Zajedničkom akcijom carine i policije na graničnom prelazu Gostun je 9. marta sprečen pokušaj krijumčarenja preko pola tone marihuane skrivene u jednoj pregrađenoj cisterni.

Slučaj je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu pristigla navodno prazna cisterna crnogorskih registarskih oznaka, ali je zbog uočenih nepravilnosti upućena na dodatni pregled mobilnim skenerom.

Vozač je tada iskoristio priliku da pobegne, čime su samo potvrđene sumnje da se u cisterni nešto krije.

Snimak sa skenera, kao i reakcija službenog psa koji je izveden na lice mesta, to su i potvrdili.

Nakon što je cisterna bezbedno otvorena, u njenoj unutrašnjosti otkiveno je 500 paketa marihuane, čija je ukupna težina 541,1 kilogram.

Droga je nakon merenja zajedno sa cisternom u kojoj je krijumčarena predata policiji u dalju nadležnost.

Gotovo kilogram zlata u čipsu, jakni i rancu putnika

Carinici su 30. marta 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo kilogram zlata, vrednog skoro 45.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje, izdvojen autobus stranih registarskih oznaka, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Turska.

Mada su svi prisutni putnici rekli da nemaju ništa da prijave, kontrolom je kod jednog od njih, četrdesetdvogodišnjeg stranog državljanina, pronađeno ukupno 982 grama zlatnog nakita, lomljenog i investicionog zlata.

Zlato je pomenuti putnik pokušao da prokrijumčari tako što ga sakrio na nekoliko mesta: u pakovanje čipsa, ranac i džepove jakne koju je nosio na sebi.

Oko 700 grama zlatnog nakita, 250 grama investicionog i oko 40 grama lomljenog zlata preuzeli su zajedno sa putnikom u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

„Šta se krije u salveti?“

Carinici su 23. marta 2023. godine na graničnom prelazu Sremska Rača, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 50.000 evra.

„Šta se krije u salveti? Deo od gotovo 50.000 neprijavljenih evra ‘ušuškanih’ u džepove jakni koje su dvojica putnika nosila na sebi“, navodi se u objavi na Instagramu.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju, izdvojen automobil stranih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica inostranih putnika.

Mada su rekli da nemaju ništa da prijave i da kod sebe imaju “nešto malo“ gotovog novca, kontrolom je kod obojice pronađeno znatno više od dozvoljene sume deviza koja se bez prijavljivanja može nositi preko granice.

U džepovima jakni koje su putnici nosili na sebi otkriveno je gotovo 70.000 neprijavljenih evra, od čega im je odmah vraćeno po dozvoljenih 10.000 evra, koje nisu bili u obavezi da prijave.

Dijamanti i zlato skriveni u torbi

„To što je Vrška Čuka udaljena, ne znači da je krijumčarima manje zanimljiva“, piše u objavi Uprave carine na Instagramu u kojoj se navodi da je na pomenutom prelazu 30. marta otkriveno i zaplenjeno 13 dijamanata, šest dukata i jednu zlatnu pločicu.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje, izdvojen automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka Bugarskoj sam putovao šezdesetpetogodišnji penzioner.

Mada je rekao da nema ništa da prijavi, carinici su u njegovoj torbi pronašli razne neprijavljene dragocenosti, među kojima i kutijicu sa 10 belih i tri crna dijamanta.

Pored toga, među garderobom je pronađeno i šest zlatnika od kojih su četiri sa početka XX veka iz 1913. i 1915. godine, kao i jedna zlatna pločica.

Sprečeno krijumčarenje tablet-računara, preparata za potenciju i cigareta

Carinici su tokom istog dana, 4. marta, na tri različita granična prelaza (Horgoš, Vatin i Preševo) sprečili pokušaje krijumčarenja tablet-računara, preparata za potenciju i cigareta.

Na graničnom prelazu Horgoš sprečen je pokušaj krijumčarenja 28 “Samsung Galaxy“ tablet-računara, čija je vrednost procenjena na gotovo pola miliona dinara.

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju prilikom detaljnog pregleda putničkog kombija domaćih registarskih oznaka, kojim je šestoro domaćih državljana putovalo na relaciji Franktuft-Smederevska Palanka.

Kutije sa neprijavljenim računarima bile su “zatrpane“ prtljagom putnika na zadnjem sedištu vozila.

Istog dana, na ulazu graničnog prelaza Vatin zaplenjeno je 100 kutija sa po kesica kesica oralnog gela za potenciju “Kamagra“.

Sredstva za potenciju bila su skrivena ispod sedišta jednog kombija domaćih registarskih oznaka.

Cigarete u kutijama sa hranom otkrivene su toga dana na graničnom prelazu Preševo, kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen autobus stranih registarskih oznaka.

Među prtljagom putnika koji su iz Severne Makedonije putovali ka Švajcarskoj, pronađene su i tri kartonske kutije sa hranom, smeštene u prtljažnik autobusa, u koje je bilo zapakovano 140 paklica različitih cigareta.

Carinska kontrola magacina, parfemi i obuća

Vršeći kontrolu magacina jedne kurirske službe u Subotici, carinici su 1. marta 2023. u njemu zatekli preko 120 originalnih parfema i gotovo 450 pari muške i ženske obuće bez ikakve prateće dokumentacije.

Slučaj je otkriven zahvaljujući carinskoj kontroli magacina u kome su bile uskladištene pošiljke spremne za dalji transport i isporuku unutar zemlje.

Kontrolom je utvrđeno da se radi o stranoj robi bez dokaza o poreklu i plaćenim uvoznim dažbinama.

Magacioner koji je bio prisutan na licu mesta, nije mogao carinicima da potvrdi identitet pošiljalaca robe, što je u suprotnosti sa Zakonom o poštanskim uslugama.

Privremeno su zadržane sve sporne pošiljke čiji identitet je bilo nemoguće utvrditi, jer ih nije pratila adekvatna dokumentacija.

U pomenutoj akciji zadržano je ukupno 124 parfema poznatih robnih marki, kao i 372 para muške i 72 para ženske obuće bez ikakvih oznaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari