Uprava carina: Na Gradini sprečeno krijumčarenje rasnih pasa 1Foto: Uprava carina

Uprava carina saopštila je da je na graničnom prelazu Gradina ka Bugarskoj prekinut još jedan lanac krijumčarenja rasnih para i sprečeno je da na osnovu lažne dokumentacije zemlju napusti 21 pas.

Dodaju da jeotkrivena organizovana grupa, koja je izrađivala lažnu dokumentaciju za životinje i na taj način ih krijumčarila iz zemlje.

Prema navodima Uprave carine, slučaj je otkriven kada su u ranim jutarnjim satima 2. aprila na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigli kombi i automobil stranih registarskih oznaka u kojima su po dvojica stranih i domaćih državlјana putovali iz Srbije ka Bugarskoj.

Uprava carina: Na Gradini sprečeno krijumčarenje rasnih pasa 2
Foto: Uprava carina

Naglašavaju da su carinici, iako su vozači i suvozači u oba vozila izjavili da nemaju ništa da prijave, jer ne prevoze ništa sem pasa za koje poseduju neophodnu dokumentaciju, odlučili da provere, pa su pasoše prevoženih pasa predali policiji na dodatnu kontrolu.

„Nakon što su policijski službenici sproveli kontrolu u sistemu evidencije dokumenata, otkriveno je da su pasoši za životinje lažni, odnosno da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji. Zbog toga je usledila detalјna kontrola svega što se nalazilo u vozilima, pa su otkriveni i čitači čipova, rodovnici, bar kodovi, faksimili veterinarskih klinika i transportne firme za prevoz pasa, a sve to ukazuje da je reč o organizovanoj grupi“, ističu iz Uprave carina.

Takođe dodaju da su u tovarnom delu kombija i prtlјažniku automobila zatečeni kavezi sa dvadeset jednim psom devet različitih pasmina, među kojima su najbrojnije bile pudle (6), korgi (4), po dva maltezera, kolija, nemačka ovčara i stafordska bul terijera i po jednim primerkom francuskog buldoga, basendžija i nemačkog kratkodlakog ptičara.

„Svi otkriveni psi su predati Graničnoj veterinarskoj inspekciji, dok su četvorica osumnjičenih za krijumčarenje predati policiji“, dodaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari