protest laza lazarevićfoto FoNet Marko Dragoslavić

Oko pedesetak zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, koji su prethodnih meseci učestvovali u štrajku tražeći smenu v.d. direktorke te ustanove dr Ivane Stašević Karličić, dobili su upozorenja pred otkaz.

U upozorenjima u koje je Danas imao uvid se navodi da su zaposleni koji su bili okupljeni na protestu ispred klinike početkom marta sprečavali nesmetani prolazak kola Hitne pomoći i privatnog vozila, čime su otežali pružanje blagovremene medicinske pomoći.

Iz Klinike, međutim, ističu da nisu poslali upozorenja pred otkaz već da su pokrenuli postupak izjašnjenja „na dokumentovanu povredu radnog odnosa“ te da je ponašanje protestanata u sukobu sa zakonom, moralom i lekarskom etikom.

Jedna od učesnica protesta dr Anita Milanović, specijalista psihijatrije, kaže da ovi navodi nisu tačni.

– U tim upozorenjima naveden je fingiran događaj, odnosno tvrdi se da su štrajkači sprečavali kola Hitne pomoći da pristupe ulazu kako bi se ukazala pomoć pacijentu. To je apsolutna laž, jer niko nije bio na ulazu, kaže dr Milanović.

Ona objašnjava da se sporni događaj desio početkom marta.

– Nakon tog okupljanja upozorenja su počela da pristižu. Pri tome upozorenje pred otkaz je čak stiglo i kolegi koji uopšte nije bio tu, već na svom radnom mestu u Padinskoj Skeli, za šta postoji izveštaj – dodaje.

Sagovornica Danasa navodi da se svako okupljanje prijavljuje policiji.

– Policija je prisustvovala događaju i oni imaju izveštaj o tome. Mi ćemo tražiti izveštaj policije, jer ako se bilo šta dogodilo, njihov izveštaj će to potvrditi. Međutim, ništa se nije dogodilo, niti je policija reagovala. Mi imamo apsolutno savršenu saradnju sa policijom sve ovo vreme, navodi ona.

Dr Milanović objašnjava i da zaposleni koji su dobili upozorenje mogu da se izjasne o navodima, a potom čekaju rešenje koje može biti otkaz ili upozorenje da će dobiti otkaz ako ponove delo u narednih šest meseci ili rešenje da se oduzima određeni iznos od plate u naredna tri meseca.

– Mi imamo strah da će neke kolege dobiti otkaz – kaže ona.

Kako ističe, „apsurdno je, neetično i rušenje je svih prava građana da v. d. direktor tako važne ustanove daje desetine upozorenja na osnovu fingiranog događaja“.

– Da ne zaboravimo reč je o istoj v.d. direktorki za čiju smenu je ministarka zdravlja dala zahtev pre četiri meseca. A do smene ne dolazi iz političkih razloga, što nam je rečeno u kabinetu vlade. Razlog za nesmenjivanja je to što SPS, kao koalicioni partner koji je dobio upravljanje klinikom, ne predlaže novo kadrovsko rešenje, naglašava dr Milanović.

Sagovornica Danasa na kraju zaključuje da štrajkači neće odustati.

– Mi nastavljamo svoju borbu, sledeće okupljanje je sutra u 14 časova ispred klinike. Došli smo do alarmantne faze kada se v.d. direktorka brutalno razračunava sa štrajkačima koji traže svoje pravo, navodi.

S druge strane, iz uprave klinike ističu da zakon zabranjuje okupljanje, pravljenje buke, „navijačko ponašanje“, skandiranje i dizanje galame u neposrednoj blizini, odnosno ispod prozora intenzivnih nega Urgentne psihijatrijske službe Klinike za psihijatrijske bolesti dr „Laza Lazarević“, kao i Urgentnog centra KCS, gde se leče najteži pacijenti i zbrinjavaju najhitnija zdravstvena stanja iz cele Srbije.

– Ovakvo ponašanje, osim što nije u skladu sa zakonom, nije u skladu ni sa moralom niti sa lekarskom etikom, navode iz klinike.

Oni ističu da je obmana tvrdnja da su zaposleni koji su ugrožavali pružanje zdravstvene zaštite dobili „opomene pred otkaz“.

– U pravno-formalnom smislu pokrenut je postupak njihovog izjašnjenja na dokumentovane povrede radnog odnosa i prava pacijenata, poput ometanja hitnog zbrinjavanja dva suicidalna pacijenta, o čemu kao dokaz postoji i video zapis. Posebno želimo da naglasimo da je na ovaj način nekolicina zaposlenih upozorena, pozvana na izjašnjenje, kao i poučena o mogućim posledicama ovakvog ponašanja, a sve u skladu sa zakonom, kažu iz klinike dodajući da će i dalje sprovoditi svu zakonsku regulativu u cilju zaštite zdravlja i prava pacijenata.

Jedan od onih koji je dobio upozorenje je i dr Igor Radosavljević koji je na svom Fejsbuk profilu naveo da će zbog toga napustiti i kliniku i Srbiju.

„Hoću da kažem da naša direktorka nije ništa kriva, ona je samo simptom terminalne bolesti naše jadne i bedne domovine, a vi svi pobrojani ste ta bolest zajedno sa koalicionim partnerima!!! I zbog svega pobrojanog drugi deo naslova: opraštam se od naše ovakve Srbije! Meni više nije stalo. Terminalno obolelog pustiti da umre u miru… Ovoj državi treba naša direktorka a ne nas nekoliko stotina zaposlenih, ova država nas i mene prezire! To što sam 3 x bez reči radio u COVID bolnicama i 8 x bio donator krvne plazme (i dobio zato nagradu od tog istog Vučića) nema značaja, u svakoj državi bio bih građanin višeg reda nego u Vučićodačićevoj prćiji! I zato ću se narednih dana raspitati koji kurs Slovenačkog je dobar i gledaću da ga koliko mogu brzo savladam. Divna zemlja, sa dobrim vazduhom koja poštuje ljude, gde pojedinac ima značaj“, napisao je dr Radosavljević.

Komentarišući događaj na Klinici Laza Lazarević, advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, kaže da je više desetina podeljenih upozorenja pred otkaz učesnicima štrajka postupak bez presedana.

– Tipska, cirkularna upozorenja koja nemaju osnov ni u činjenicama ni u zakonu su pokušaj zastrašivanja učesnika štrajka. Potpuno neodgovoran pokušaj čija realizacija bi direktno ugrozila, tačnije onemogućila ostvarivanje funkcije ustanove. Posebno je zabrinjavajuće i neshvatljivo da Vlada Srbije i posle više meseci ne razmatra predlog nadležnog ministarstva za razrešenje dikrektorke klinike i tako zbog kadrovske kombinatorike stranaka vladajuće koalicije održava veoma tešku situaciju na klinici usled čega najviše trpe građani kojima je zdravstvena zaštita nužna, navodi Šabić.

Podsetimo, protest dela zaposlenih na Klinici „Dr Laza Lazarević“ traje od prošle godine. Učesnici štrajka traže smenu v.d. direktorke koju između ostalog optužuju i za mobing. Povodom dešavanja u klinici pre nekoliko meseci oglasila se i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, koja je rekla da je saglasna sa smenom direktorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari