Šta su bile vesti u Jugoslaviji 5. februara 1938. godine? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Adolf Hitler postavio je Hermana Geringa za feld-maršala, a svu vlast preuzeo na sebe – o tome Vreme piše na naslovnoj strani 5. februara 1938. godine.

U tekstu „G. Hitler koncentrisao celokupnu vojnu vlast u svoje ruke“, Vreme objavljuje odluku vođe Rajha.

„Od sada ja lično i neposredno vršim vlast vrhovnog komandanta celokupne oružane sile“, ističe se u objavi Hitlera i dodaje „Sve dužnosti, koje je dosad vršio ministar vojske vršiće od sada načelnik štaba vrhovne komande u moje ime i po mojim uputstvima“.

Vreme uz sliku Hitlera koji se rukuje sa fon Nojratom donosi i kratko obaveštenje da će umesto njega ministar spoljnih poslova Nemačke ubuduće biti, po odluci vođe Rajha, fon Ribentrop, dotadašnji ambasador u Londonu.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji 5. februara 1938. godine? 2

Uz veliku fotografiju na naslovnoj, Vreme obajvljuje demanti na pisanje mnogobrojnih medija sa naslovom „Buduća albanska kraljica neće nositi feredžu“. U tekstu se navodi da gospođica Žeraldina Aponji koja se verila sa albanskim kraljem Ahmedom Zogom neće nositi feredžu, niti da će iz katoličke vere preći u muslimansku.

„Nema govora o tome da će grofica Aponji morati preći u muslimansku veru i još netačnije je tvrđenje da će ona posle venčanja morati nositi feredžu. Naprotiv već duže vremena zakonski je zabranjeno čak i muslimanskim ženama nošenje feredže“, ističe Vreme.

Ovaj list na 5. strani objavljuje reportažu o četiri gimnazijalca koja su prespavala užasnu noć u Košutnjaku u potrazi za hajdukom Korejom. Novinar govori o nestašnim dečacima iz Prve muške gimnazije koji su krenuli u potragu za beguncem sa Divljeg zapada o kom su čitali u novinama. U istom broju Vreme piše i kako je „preko 300 učenika i učenica beogradskih gimnazija udaljeno iz škole zbog slabih ocena“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Glavna vest 5. februara u Pravdi je „Engleska želi da predloži i ostalim silama zaključenje sporazuma o zabrani vazdušnih napada na otvorene gradove“. Osim toga, pišu i o tome da je „Kina rešila da vodi gerilski rat protiv Japana“, a na petoj strani je reportaža povodom rušenja kuće Savke Đorđević koju je zaveštala Akademiji nauka. U tekstu sa naslovom „Jutros je otvorena posle jedanaest godina kuća u kojoj je stanovala kao devojka kraljica Draga“, novinar do u detalje opisuje šta su sve vatrogasci pronašli nakon što su ušli u napuštenu kuću.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji 5. februara 1938. godine? 3

„Devetnaesti vek iskopava se polako ispod desetogodišnje prašine. U jednoj sobi polica sa knjigama. Na njoj stari brojevi časopisa Delo. U ormanu s vešom prvo izdanje Novog zaveta u Vukovom prevodu, štampano u Beču 1847. godine. Na šifonjeru tegla sa malo kompota od višanja. U šifonjeru libade“, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari