Šta vas sve čeka ako vas odžepare? 1

Našoj čitateljki M. M. nedavno se desilo ono od čega svi zaziremo – odžeparena je u gradskom prevozu, a džeparoši su, kako to obično biva, pored novca odneli dokumentaciju i kreditne kartice.

Pored novčanog gubitka i gorčine koju ovakvi slučajevi ostavljaju, ono najgore dolazi na kraju – čekanje u redovima, bitka sa državnom i bankarskom birokratijom i bezobrazno visokim taksama za proglašavanje lične karte nevažećom i izdavanjem nove. Da bi izvadila novu ličnu kartu naša sugrađanka je morala da plati MUP Srbije taksu za prijavu nestanka lične karte – 800 dinara, oglašavanje iste nevažećom – 798 dinara, naknadu za obrazac lične karte 928 i na kraju, izradu lične karte – 226 dinara. Sve ukupno, platila je 2.800 dinara da bi dobila lična dokumenta.

– Na kraju se stiče utisak da moram da platim kaznu zato što sam odžeparena – kaže za Danas revoltirana čitateljka i dodaje da je posle krađe otišla u policijsku stanicu kako bih slučaj prijavila. Objašnjava da su policajci zabeležili njenu prijavu, ali su rekli da se ne nada previše i da u ovakvim slučajevima mogu malo da urade.

– Savetovali su mi da sačekam sa prijavom nestanka lične karte, jer se dešavalo da džeparoši posle nekog vremena pošalju dokumenta poštom – kaže čitateljka M. M, koja je penzionerka.
Po njenim rečima, nije imala vremena da čeka i uzda se u dobru volju džeparoša, jer joj je lična karta neophodna. Odlučila je da odmah uđe u zamršenu i, ispostavilo se, skupu proceduru dobijanja novog dokumenta.

– Kada sam dobila uplatnice za takse, kako bih izvadila novu ličnu kartu, ostala sam u šoku. Taksa za prijavu nestanka lične karte iznosi 800 dinara, oglašavanje iste nevažećom 798, naknada za obrazac lične karte 928 i na kraju, njena izrada – 226 dinara. Sve ukupno, to je 2 800 dinara. Ja sam penzionerka i možda ova cifra nekome ne znači ništa, ali za mene to je ozbiljan izdatak. Što je najgore, osećam se kao da sam ja kriva zato što sam odžeparena – rekla je M. M, uznemirena celom situacijom.

Kako minimalna zarada u Srbiji iznosi nešto više od 22.000 dinara, ovako visoke takse najviše pogađaju one najugroženije. Prostom računicom dolazi se do zaključka da građanin koji je „srećan“ da prima bar minimalnu zaradu, ukoliko se nađe u ovakvoj ili sličnoj situaciji, mora da izdvoji 13 procenata od ukupne zarade da bi ponovo izvadio dokument koji je po zakonu obavezan da ima.

MUP: Za cenu takse odgovorno Ministarstvo finansija

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za Danas da se na njihov račun uplaćuje samo naknada za troškove tehničke izrade lične karte (226 dinara), i da visinu taksi određuje Ministarstvo finansija. Zbog toga smo pomenutom ministarstvu putem mejla postavili pitanje zbog čega su takse toliko visoke, ali još uvek nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari