Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Hidajet Biščevićocijenio je da se jugoistočna Evropa nalazi na raskrsnici i da joj je potrebna brža integracija sa EU kako bi izbjegla stagnaciju.

Jugoistočnoj Evropi potrebno je brže provođenje reformi kako bi ubrzala integraciju sa EU i izbjegla opasnu stagnaciju – rekao je Biščevićna konferenciji o daljem proširenju EU, koju su u Pragu organizovali Češka, naredni predsjedavajući EU, i nevladina organizacija „Ano pro Evropu“.

U saopštenju RCC-a navodi se da su razgovori na ovom skupu bili fokusirani na napredak koji su ostvarile zemlje jugoistočne Evrope na svom putu ka potpunim evropskim integracijama.

– Pomenuta raskrsnica zahtjeva bržu primjenu reformi kako bi se ubrzale evropske integracije i izbjegla opasnost od stagnacije i statusa kvo, što može biti štetno za budućnost regiona – rekao je Biščević. On je naglasio da uloga RCC-a postaje sve značajnija, jer pretpostavlja objedinjavanje podrške ključnih međunarodnih institucija i organizacija sa naporima zemalja iz regiona.

Konferenciju je otvorio zamjenik premijera za evropska pitanja Češke Aleksandar Vondra, a moderirao je prvi zamjenik češkog ministra inostranih poslova Tomaš Pojar. Među članovima panela bili su i državni sekretar za evropske integracije Hrvatske Davor Božinović, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Milica Delevići direktor Radne grupe za Balkan i centralnu Evropu Generalnog sekretarijata Savjeta EU Štefan Lene.

Biščevićje imao i odvojene razgovore sa zamjenikom premijera Vondrom o oblastima saradnje između RCC-a i Češke. Na marginama konferencije, on se sastao sa pomoćnicom ministra spoljnih poslova Srbije Milicom Delević, sa kojom je razgovarao o saradnji između RCC-a i Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari