Jedini brod koji je ostao u Indijskom okeanu da bi tražio nestali malezijski „boing 777“, zbog tehničkog kvara u subotu bio je prisiljen da odustane od potrage i vratiti se u australijsku luku.

 Reč je o kineskom brodu „Zhu Kezhen“, koji je u južnom dijelu Indijskog okeana uz pomoć posebne opreme izrađivao kartu okeanskog dna, ali deo te opreme otkazao je poslušnost tako da brod više nije imao šta da radi nasred pučine.

Cilj mapiranja okeanskog dna je pomoć u donošenju odluke kojim će se podmorskim plovilom u nekom povoljnom trenutku ponovno krenuti u intenzivniju potragu za misteriozno nestalim avionom, koji je s radarskih ekrana iščeznuo 8. marta. „Zhu Kezhen“ je skenirao deo okeanskog dna na području na kome dosad nije bilo potrage u nekom većem obimu. Područje koje je na trenutke pretraživalo i po nekoliko desetina brodova i aviona, pre nekoliko dana je odbačeno kao moguće poslednje odredište „boinga“, s kojim je nestalo 239 putnika i članova posade.

Iako to službeno nije potvrđeno, izvori u američkoj ratnoj mornarici medijima su rekli da su pulsirajući signali, za koje se jedno vreme verovalo da ih je odašiljala crna kutija aviona, zapravo došli s nekog broda uključenog u potragu.

Uprkos sve većoj misteriji, koordinacioni centar sa sedištem u Australiji i australijske vlasti obećavaju da će nastaviti s potragom. Mapiranje dna trebalo bi potrajati još koji mesec, a onda se tokom avgusta ponovo može očekivati intenzivnija potraga sa sofisticiranim robotskim podmornicama. Procenjuje se da bi pretraga u Indijskom okeanu mogla trajati još godinu dana.

U međuvremenu, stručnjaci nastavljaju s detaljnom proverom svih dosadašnjih proračuna na temelju dostupnih podataka. Potraga u Indijskom okeanu pokrenuta je najpre na temelju matematičkih proračuna britanske kompanije Inmarsat, čiji su sateliti satima nakon iščeznuća s radarom beležili signale nestalog aviona, ali ne i njegovu tačnu lokaciju. Iako u Inmarsatu ostaju pri svojim proračunima, i sami priznaju da ni u šta ne mogu biti 100 odsto sigurni, a u međunarodnoj javnosti pojavile su se sumnje u njihovu preciznost s obzirom da kompanija nije javno htela da objavi sve podatke koje je koristila u radu. Sumnja je dodatno narasla zbog činjenice da baš ništa na jugu Indijskog okeana dosad nije pronađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari