Stamenković: Pojačana kontrola na graničnim prelazima zbog omikron soja korona virusa 1Arhivska fotografija: Dejana Majstorović

Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je danas da je zbog omikron soja korona virusa na graničnim prelazima pojačana kontrola, prvenstveno na aerodromima.

On je za RTS rekao da je Institut „Batut“ sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Stamenković je rekao da će putnici koji su boravili u tim zemljama biti testirani PCR testom na aerodromu i da će se pratiti oni koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili važeći kovid sertifikat.

Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje na tačno određeno mesto, a trenutno je to kovid bolnica u Batajnici, kao i da će putnici koji budu negativni ići u izolaciju.

Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu.

„Granični sanitarni inspektor izriče rešenje, izdaje usmeno rešenje odmah na licu mesta putniku i na osnovu toga MUP proverava da li je osoba u karantinu“, naveo je Stamenković i istakao da nije bilo putnika koji su zbog omikron soja pod takvom vrstom nadzora.

Govoreći o kontroli poštovanja mera u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, Stamenković je rekao da je tokom novembra obavljeno više 100.000 nadzora.

„Negde oko 1.400 naloga, a iznos izrečenih naloga je oko 50 miliona dinara. Ako govorimo u oktobru, gde je bilo oko 72 miliona dinara, znači do sada su inspektori izrekli kazbe u visini preko 120 miliona dinara“, kazao je Stamenković.

Istakao je da je nadzor pojačan u javnom saobraćaju i da je bilo dosta izrečenih kazni, što putnicima, što zaposlenima.

Stamenković je ukazao da su se mere najčešće kršile u marketima i prodavnicama i da je bilo 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata i kladionica – najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu.

On je dodao da je u jednoj apoteci u Beogradu, na osnovu anonimne prijave, utvrđeno da se izrađuje lek ivermektin, istakavši da dosad nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja kovid propusnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari