Stanisavljević: Zgrada Gradske uprave se prilagođava gluvim i nagluvim, slepim i slabovidim osobama 1Nataša Stanisavljević Foto: Beoinfo

Gradska sekretarka za socijalu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da Beograd radi na unapređenju pristupačnosti zgrade Gradske uprave gluvim i nagluvim, slepim i slabovidim osobama i istakla da su ugrađeni indukcioni sistem za osobe sa slušnim aparatom i informaciona taktilna tabla na Brajevom pismu za slepe osobe.

„U okviru međunarodne nedelje gluvih, koja se održava ove sedmice, najznačajnije je što je Beogradu otvoren prvi prevodilački servis za srpski znakovni jezik, putem koga će gluva i nagluva lica moći da imaju svakodnevnu komunikaciju sa građanima, ne samo u Beogradu nego u Srbiji“, rekla je Stanisavljević, prenosi Beoinfo.

Ona je naglasila da su svi šalteri i obe pisarnice Gradske uprave postali dostupni za sva gluva i nagluva lica, kao i za slepa i slabovida lica.

„Danas su ugrađane taktilne table koje će pomoći slepim licima da pronađu informacije koje su im potrebne. Osim toga, na toj tabli su svi nazivi urađeni na Brajevom pismu kako bi slepa lica mogla da imaju komunikaciju i pročitaju ono što im je potrebno, kako bi znali gde koji zahtev treba da predaju i kome da se obrate“, kazala je Stanisavljević.

Prema njenim rečima, ugrađen je i indukcioni sistem koji pomaže gluvim i nagluvim licima, jer vrši amplifikaciju govora.

„Sa ovim indukcionim sistemom za gluva lica i taktilnim tablama za slepa lica sva prava su im dostupna i mogu da razumeju na jezicima kojim oni komuniciraju“, rekla je Stanisavljević.

Procena je da u Beogradu živi više od 100.000 osoba sa invaliditetom, dok gluvih i nagluvih, slepih i slabovidih ima oko 25.000.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.