Stanovi Siniše Malog nevidljivi za prorežimske medije 1foto FoNet Zoran Mrđa

Međunarodni projekat Pandorini papiri tema je broj jedan u svim svetskim medijima, jer su njime otkrivene tajne poslovne aktivnosti i bogatstva svetskih lidera, političara i milijardera stečena na sumnjiv način.

U fajlovima ofšor kompanija navode se imena 35 aktuelnih lidera i više od 300 državnih zvaničnika, a među njima je i Mali, sa temom koja je već poznata ovdašnjoj javnosti.

Naime, u finansijskim dokumentima potvrđena su saznanja KRIK-a iz 2015. da je Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, međutim, za većinu ovdašnjih medija to juče nije bila tema.

Pandorini papiri se nisu našli na naslovnicama tabloida – osvedočenih režimskih glasila, sem u Kuriru, gde se pominje stan Putinove ljubavnice u Monaku, dvorac Češkog premijera u Francuskoj i utaja poreza Šakire i nekadašnje manekenke Klaudije Šifer.

Siniše Malog nema na naslovnici ovog tabloida, kao ni Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučuća, koji se takođe pominje u objavljenim finansijskim dokumentima uz navode da je sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj.

O otkriću mreže istraživačkih novinara širom sveta pod nazivom Pandorini papiri na sličan način juče je izvestila i Politika. Na naslovnoj strani objavljen je deo teksta „Otkriveno tajno bogatstvo svetskih moćnika“ bez pominjanja „moćnika“ iz Srbije.

Jučerašnja naslovnica Srpskog telegrafa bavi se srednjoškolskim ocenama jednog opozicionog političara, dok Informer donosi priču o tome kako je afera Jovanjica u stvari imala za cilj nameštanje hapšenja Andreja Vučića.

Tek u unutrašnjosti nalazi se tekst o Pandorinim papirima, ali je glavna tema Milo Đukanović „koji je sakrio milione“. I list Alo se pita isto – „Milo, gde sve skrivaš pare?“. Sinišu Malog ne pitaju ništa.

Tabloidima je trebao jedan dan da se presaberu, pa su onda krenuli u kontranapad. „Sve je laž“, mantra je koju su ponavljali, uz pitanje a otkud Gojku (bratu Dragana Đilasa) stanovi u Beogradu?

Dragan J. Vučićević je u jutarnjem programu TV Pinka gotovo sat vremena branio Sinišu Malog tvrdeći da nije istina da je on kao vlasnik ofšor kompanija kupio 24 stana, da je to dokazana laž koju šire „hejterski“ mediji. Ko je i kada dokazao da je to laž, dok međunarodna dokumenta tvrde suprotno, nije rekao.

Vesna Radojević, novinarka KRIK-a i urednica na projektu „Raskrikavanje“, navodi za Danas da gotovi svi dnevni listovi ignorišu činjenicu da su novinari u Pandorinim papirima pronašli dokaze da je Siniša Mali bio vlasnik ofšor kompanija koje su 2012. i 2013. kupovale stanove na bugarskom primorju.

– Večernje novosti, na primer imaju veliki tekst u kome kažu da je naš „region uzburkala činjenica da je na spisku korisnika poreskih rajeva crnogorski predsednik“! Bez pomena Siniše Malog! Ista situacija je i sa tabloidima Informer i Alo! Ne postoji nijedna rečenica o aktuelnom ministru finansija!  Kao činjenicu uzimaju da su „Pandorini papiri“ pokazali da su brojni svetski lideri i Šakira prali pare, a ne pominju niti Sinišu Malog niti Nikolu Petrovića, bivšeg direktora EMS-a. Dakle, kada im odgovora da uzmu informacije iz Pandorih papira, to rade, a negiraju njihovo postojanje i tačnost kada im ne ide u korist – ukazuje Radojević.

Ona dodaje da je RTS stidljivo pomenuo u programu Sinišu Malog, ali ne i KRIK.

– Međutim, javile su se kolege iz OKO magazina da prave prilog. Verujem da je to bilo zbog ogromnog pritiska javnosti na RTS da izveštava o ovoj temi – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ono što dodatno pokazuje kom mediju je bitno da se situacija raščisti jeste i dalje izveštavanje – ako pojedini mediji budu insistirali na ovoj i sličnoj temama, stalo im je.

– Ako se sve završi na jednom prilogu ili tekstu, jasno je da su izvestili o tome „reda radi“. Jer ovo nije samo KRIK-ova priča ili tvrdnja, ovo je pokazatelj urušavanja institucija na čijem braniku mediji moraju da stoje. Ko će, ako ne mi? – zaključuje Radojević.

Istraživač u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović ocenjuje za Danas da će režimski mediji, kao i u svim prethodnim slučajevima, da idu na relativizaciju svega što inkriminiše nekoga ko ima vezu sa vlašću i dezavuisanje građana pričama o nečem sporednom ili čak izmišljenom.

– To im je uobičajena taktika spinovanja, koja je toliko puta ponovljena da je već postala dosadna, a samim tim i manje efikasna. Šokantne i skandalozne stvari u vezi sa režimom iskrsavaju skoro svakodnevno tako da će RTS morati da nabavi novi i mnogo veći tepih pod koji će da gura informacije koje mogu da naškode njihovim poslodavcima iz vrha vlasti. Ali, koliko god se kvazi novinari trudili da sakriju šta su muljatori sve radili, otvaranje Pandorine kutije će, jednog dana, dovesti do zatvaranja bratije – smatra Prvanović.

Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora, on je bio besan na medije, a novinare KRIK-a optužio je da lažu. Isto to je ponovio i juče u Skupštini Srbiji, i pored svih, međunarodnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari