Stanovnici Ivanjice bez vode već sedam dana 1Foto: Ivanjicki radio

Nema pouzdanih informacija o tome kada će građani Ivanjice dobiti vodu za piće, a tehnička voda bi mogla da poteče iz gradskog vodovoda za dan ili dva.

To je rečeno Danasu u ivanjičkoj opštini, uz navode da ekipe na terenu, i pored velikih problema, čine sve da se uspostavi redovno vodosnabdevanje.

Ivanjica je bez vode od 23. juna, kada ju je zadesila katastrofalna poplava. Nabujala reka Moravica i klizišta su oštetila glavni cevovod, oba vodozahvata i najveći deo mreže lokalnog vodovoda. Uništeni su putevi i mostovi, zbog čega meštani nekoliko sela trpe velike probleme, kuće, njive, privredni i drugi objekti. Zbog poplave, koja nije zabeležena od šezdesetih godina prošlog veka, lokalna vlast je uvela vanredno stanje na teritoriji cele opštine, koja je i dalje na snazi. Procena je da je bez vode iz gradskog vodovoda više od 20.000 stanovnika, koji se vodom za piće snabdevaju iz cisterni i flaširanom vodom. Malobrojni, u višim predelima, koriste vodu iz sopstvenih rezervoara i bunara.

Lokalnom javnom sektoru, osim MUP-a, u pomoć je pristigla i Vojska Srbije, koja je obezbedila dodatne cisterne, mehanizaciju i ljudstvo koji pokušavaju da saniraju puteve i osposobe pristup uništenom i poplavljenom cevovodu.

Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine, rekao je za Danas da „za sada, niko ne može da kaže kada će Ivanjica dobiti vodu za piće iz lokalnog vodovoda“, ali da bi „tehnička voda mogla da poteče za dan ili dva“. On je objasnio da je oštećen glavni cevovod koji ide uz Moravicu i na 15 mesta prelazi preko reke, te da ekipe otklanjaju probleme idući od od jedne do druge revizione šahte i muljnih ispusta i da je taj posao završen na polovini trase cevovoda.

– U nedelju uveče pokušali smo da napunimo sistem kako bi voda stigla do fabrike za preradu vode, ali to nije uspelo. Ukoliko i danas to ne bude uspelo, moraćemo zvati u pomoć sve raspoložive snage, a prvenstveno preduzeće „Jedinstvo“ iz Užica, koje je izgradilo naš vodovod, ali i druge stručnjake, kako bismo za dan ili dva obezbedili, makar, tehničku vodu, rekao je za Danas Mitrović.

Poseban problem je, kaže, u naselju Mirkovići, gde je Moravica promenila tok i poplavila cevovod. Oštećena je i pomoćna cev iz pravca Rzinja, gde pripadnici Vojske Srbije sa mehanizacijom pokušavaju da prokopaju put i omoguće pristup mestu havarije. Mitrović navodi da je dragocena pomoć Vojske Srbije, čiji pripadnici, između ostalog, saniraju put i most u Vučaku.

– Zbog uništenih puteva ne možemo da priđemo cevovodu da bismo otklonili kvarove. To su kataklizmički prizori Moravice, koja je nosila sve pred sobom, kazao je naš sagovornik i dodao da se šteta na državnim i lokalnim putevima, mostovima, podzidama procenjuje na više od 15 miliona evra, ali da nema procena o štetama na kućama, privrednim i drugim objektima, kao i na samom vodosistemu. Ipak, ističe, nije oštećena fabrika za preradu vode, koja se nalazi na uzvišenju iznad naselja Lučka Reka, ali u nju, za sada, voda ne može da stigne, jer su uništena oba vodozahvata.

Novi problem

„Uz postojeće probleme, sada imamo i problem sa korona virusom, jer su potvrđena dva nova slučaja. Ima i dosta građana sa simptomima sličnim tom virusu, a bez vode nije moguće održavanje higijene, kazao je Mitrović.

Uskoro normalizacija

Najugroženija područja Ivanjice, u nedelju je obišao načelnik GŠ VS general Milan Mojsilović i zamolio građane da budu strpljivi i poručio im da „nisu sami i da će VS učiniti sve da se, u najskorije vreme, normalizuje život u Ivanjici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.