Stotinak bubrežnih bolesnika iz opština Stara Pazova, Inđija i Pećinci neće više svakodnevno odlaziti na terapiju pedesetak kilometara u Sremsku Mitrovicu, jer će do kraja godine u Staroj Pazovi biti izgrađen Centar za dijalizu, koji će biti smešten u preuređenim prostorijama Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“, a 15 aparata za dijalizu su poklon Vlade Italije.

– Svi neophodni pripremni radovi za otvaranje Regionalnog centra za dijalizu su pri kraju, a tako će se i bitno skratiti muke obolelih – kaže dr Milan Vunjak, direktor pazovačkog Doma zdravlja i dodaje da građevinci i stručnjaci za montažu aparata završavaju svoj deo posla, dok stručno medicinsko osoblje usavršava svoje znanja.

Na to koliko je ovakav centar bio neophodan za ovaj deo Srema ukazuju godišnji podaci koji beleže konstantno povećavanje broja bubrežnih bolesnika. Sadašnjih stotinak obolelih, smatraju lekari, nije tačan broj pošto je mnogo još uvek neotkrivenih slučajeva. Teška bolest zahteva tretman u centrima za dijalizu svaka dva-tri dana. Pošto u Sremu sada postoji samo jedan Regionalni centar u Sremskoj Mitrovici, radi terapije se mora putovati 40 do 50 kilometara. Obolele odvoze pod nadzorom sanitetske službe domova zdravlja ovih opština što je bio dodatni trošak.

Građevinski radovi Regionalnog centra za dijalizu staju preko pet miliona dinara. Novac je obezbeđen iz zdravstvenih fondova Republike i Pokrajine Vojvodine i delom iz budžeta Opštine Stara Pazova.

 U dve smene

– Zdravstvena zaštita obolelih biće na izuzetno visokom nivou. U dve smene pored 15 aparata za dijalizu bubrežnim bolesnicima će biti na raspolaganju tri lekara, 12 medicinskih sestara i dva tehničara. Kompletno medicinsko osoblje trenutno prolazi dodatnu stručnu obuku u Kliničko-bolničkom centru u Zemunu. Takođe, otvaranjem ovog centra rešeno je pitanje uspešnog lečenja obolelih u naredne dve decenije – navodi dr Vunjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari