Starenje kroz objektiv mladih fotografa 1Aktivno starenje je moj izbor: Jedna od fotografija na izložbi Foto: Endi Vaš

Povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih sutra u 11 časova ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti, u Knez Mihailovoj ulici, biće otvorena izložba pod nazivom “Mi smo šampioni”, sa ciljem da prikaže lepu sliku starenja i međugeneracijske solidarnosti viđene kroz objektiv mladih fotografa.

Izložbu, nastalu kroz projekte “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” i „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“, organizuju Crveni krst Srbije i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ova 28-godišnjica obeležavanja 1. oktobra posvećena je ravnopravnosti i ljudskim pravima starijih. Prošlo je tačno 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Mnogi od žena i muškaraca na ovim slikama stariji su od Deklaracije, oni su rasli zajedno sa njom i tokom svog života doprineli su boljem kvalitetu života svih nas. Ova izložba slavi dostojanstvo i doprinos starijih osoba u društvu, slavi njihovo znanje, veštine, mudrost i hrabrost, slavi emocije koje nam pružaju i toplinu koju nose sa sobom. Ujedno ona nosi i poruku da je socijalna uključenost starijih u svim oblastima važna za razvoj svakog društva. Konačno, ona pokazuje aktivnu, kreativnu i socijalno uključenu stariju osobu u liku poznatog američkog fotografa Harvija Lojda, koji ne samo da je sa pune 92 godine i dalje aktivan i stvara, već je i celokupnu svoju poetiku promenio nakon što je ušao u devetu deceniju života”, navode organizatori u saopštenju.

“Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” je regionalni projekat u pet država Zapadnog Balkana (Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori) u kojim se pruža podrška starijim osobama u cilju boljeg uključivanja u lokalnu zajednicu i društvo. Ovim projektom uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, koordinira Crveni krst Srbije. “Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost” je projekat koji već treću godinu za redom realizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti gde učenici osnovnih škola kroz literarne i likovne radove, kao i fotografije, daju svoje viđenje starijih i starenja u Srbiji, pokazujući da godine ne moraju i ne smeju biti prepreka za dostojanstven i kvalitetan život i da je most razumevanja među generacijama važan za sve građane i građanke u Srbiji.

“Izložba se suprotstavlja stereotipima o starenju i starosti u Srbiji i, sa jedne strane, prikazuje aktivne starije osobe, a sa druge, nudi nam duh međugeneracijske solidarnosti. Negovanje međugeneracijske solidarnosti je neophodnost svakog dobro uređenog društva. Graditi pozitivnu sliku o starosti, javno priznati autoritet, mudrost i ukupan doprinos starijih osoba, sve to čini tolerantno i humano društvo koje brine o svim svojim građanima i građankama, bez izuzetka. Mi smo šampioni, i mladi i stariji, i naš cilj je izgradnja ‘Društva za sve generacije’”, poručuju organizatori izložbe.

Posetioci će moći da je pogledaju izložbu do 7. oktobar.

Nagrađeni učenici

Na konkursu za najbolji literarni rad na temu “Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost” prva nagrada pripala je Andrei Stanić (OŠ “Sveti Sava”, VI2, Sremska Mitrovica), drugu je osvojila Anđela Savić (OŠ “Vuk Karadžić”, VI1, Gnjilane – Šilovo), dok je treće mesto zauzela Andrijana Milosavljević (OŠ “Branko Radičević”, VIII2, Popovac, izdvojeno odeljenje Buljane, Opština Paraćin). U kategoriji Likovni rad prvonagrađena je Marija Radović (OŠ “Vuk Karadžić”, VI3, Negotin), drugo mesto pripalo je Svetlani Vlahović (OŠ “9. oktobar”, VII3, Prokuplje), a treće Sofiji Stojadinović (OŠ “Dositej Obradović”, VI2, Požarevac). U kategoriji Fotografija prvu nagradu dobila je Milica Obradović (OŠ “Nikolaj Velimirović”, VII4, Šabac), drugu nagradu je osvojila Milica Stanar (OŠ “Vuk Karadžića”, VI2, Zrenjanin), dok je trećeplasirana Bogdana Arsić (OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, VII4, Sremčica, Beograd).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari