Ima li trajnog rešenja za stare studente? 1Foto: Ministarstvo prosvete

Skoro pet meseci otkako je Vlada zaključkom produžila starim studentima rok za diplomiranje i dalje nema trajnog rešenja za ovu grupu akademaca.

Starim studentima osnovnih studija, kao i „starim“ magistrima i doktorandima do sada je više puta prolongirano vreme za koje moraju da okončaju studije (najčešće za godinu dana), a sredinom septembra prošle godine usvojenim zaključkom novi rok nije definisan.

Iako je tada obećano da će „uskoro“ ovo pitanje biti uređeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju, iz Ministarstva prosvete za Danas najavljuju promenu zakona na proleće.

– Izmene Zakona o visokom obrazovanju su planirane za proleće, do tada će sa predstavnicima starih studenata i Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) biti održan još jedan krug konsultacija. Razmatra se rešenje za produžetak studija, kao i “uska grla” u polaganju ispita – kažu u Ministarstvu.

Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a, za Danas kaže da su sa predstavnicima Ministarstva razgovarali o tome kada će biti izmena zakona, kako bi SKONUS poslao svoj predlog.

– Za tačno rešenje još pričamo sa kolegama koji su predstavnici starih studenata – navodi Smiljanić.

Ceo zimski semestar bez pomaka

Iz udruženja starih studenata, međutim, kažu da se stvari nisu pomerile sa mrtve tačke.

– Studenti koji studiraju po starom programu još čekaju na rešenje svog dugogodišnjeg problema. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete Marijanom Dukić Mijatović i Bojanom Tubićem, održanom još 12. septembra 2022. godine, dobili smo uveravanje da će Ministarstvo dati predlog Vladi, a ona doneti zaključak po kome će nam se dozvoli regularan upis naredne godine, što je i učinjeno. Međutim, Skupština Srbije je trebalo da verifikuje odluku i time da pun legitimitet i legalitet ovoj odluci. Obećano je da će Ministarstvo u okvir izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju uvrstiti i ovo ptanje i da ćemo u saradnji sa SKONUS-om doneti jasnije rešenje. Ali ceo zimski semestar je prošao, a da se ništa nije ni pomenulo – ističe za Danas Verica Ivanović, predstavnica starih studenata.

Ona dodaje da su studenti i pored privremenog rešenja uspeli da se upišu na većini fakulteta, ali da su mnogi imali velike probleme.

– Neki fakulteti u Novom Sadu, a naročito u Somboru, dozvolili su upiš tek u decembru, više od dva meseca od početka školske godine. Problem je i legitimnost našeg trenutnog položaja, položenih ispita ili izdatih diploma. U nezavidnom smo položaju budući da se niko i ne oglašava više o našem problemu. Veliko je nezadovoljstvo i studenti nam se stalno obraćaju, traže konkretnije rešenje – ističe Ivanović i dodaje da su stari studenti primorani da se početkom letnjeg semestra ponovo aktiviraju.

Peticiju potpisalo više od 2.200 studenata

Podsetimo, na predlog Ministarstva prosvete, Vlada Srbije je sredinom septembra prošle godine usvojila zaključak kojim se predviđa da se studentima upisanim na osnovne studije i na studije na višim školama do 10. septembra 2005. produži rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija.

Zaključkom je produžen rok i studentima magistarskih i doktorskih studija koji su takođe upisani po ranijim propisima.

Ovaj zaključak usvojen je u „minut do 12“, tačnije petnaestak dana pre nego što je ovim akademcima istekao rok za diplomiranje koji i dalje stoji u aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju.

Podsetimo da su u iščekivanju novog zakonskog rešenja studenti upisani na visokoškolske ustanove do septembra 2005, predali nadležnim državnim organima peticiju sa više od 2.200 potpisa, u kojoj traže neograničen rok da završe svoje studije.

Oni su predložili i alternativno rešenje da dobiju pravo da okončaju studije u roku od 10 godina, tačnije do 30. septembra 2032, s tim da modeli prelaska na nove programe (diferencijalni ispiti, automatsko priznavanje ispita, troškovi priznavanja i prelaska itd.) budu poznati bar dve godine pre isteka ovog roka, najkasnije u 2030. godini, na svim fakultetima.

Ovi studenti su ukazali da bi prelazak na bolonjski sistem studiranja za njih bio najgora i najteža moguća kazna.

Prema poslednjim podacima do kojih su došli studenti, broj aktivnih predbolonjskih studenata, to jest onih koji su prijavljivali ispite i plaćali upis, overu ili semestralnu obnovu, kreće se između 10.000 i 15.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari