Stari studenti traže prijem kod Vučića 1Foto: Aleksandar Veljković (Arhiva)

Predstavnici studenata koji su studije upisali pre prelaska na bolonju, zatražili su da ih na razgovor prime predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Grupa starih studenata danas se ponovo sastala sa poslanikom SNS i zamenikom predsednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Ljubišom Stojmirovićem, kome su predali kopije indeksa najuspešnijih studenata osnovnih, magistarskih i doktorskih studija.

Ranije planirano okupljanje starih studenata ispred Skuštine Srbije je pomereno, najverovatnije za iduću nedelju, izjavila je za Danas Verica Ivanović, predstavnica starih studenata.

Ona je ponovila zahtev da se starim studentima ukine ograničenje za diplomiranje i da im se omogući da završe studije po programima po kojima su se upisali na visokoškolske ustanove.

Kaže da je to njihovo ustavno pravo i da bi predsednik Srbije, kao pravnik i po funkciji nadležan da štiti Ustav to trebalo da razume.

Studenti smatraju i da ministar prosvete nije dovoljno upoznat sa celom situacijom jer u javnosti iznosi argumente samo jedne strane, zbog čega su zatražili da ih primi na razgovor kako bi mogli da iznesu svoje viđenje.

Šarčević je, inače, pre dva dana izjavio da je tolerancije i razumevanja bilo na pretek i poručio starim studentima da njihovo studiranje traje predugo i da bi trebalo da počnu da uče. Dodao je da će rektorima uputiti molbu da se starim studentima omogući lakši prelazak na nov režim studiranja.

Niko ne zna precizan podatak koliko je starih studenata. Procenuje se da ih ima od 4.000 do 10.000 i da većinu od diplome deli jedan ili nekoliko ispita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari